Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Ingrediënten runderreepjes en bulgur

120 gram magere runderreepjes
2 theelepels Provençaalse kruiden
1 teentje knoflook, fijngesneden
5 ml olijfolie
200 ml water
1 theelepel kruidenbouillonpoeder
75 gram bulgur
150 gram courgette, in reepjes gesneden

Ingrediënten piripiri

5 ml olijfolie
20 gram ui, gesnipperd
50 gram rode paprika, in kleine blokjes
50 gram tomaat, in kleine blokjes
1 theelepel koriander of 8 gram vers gesneden koriander
1 theelepel sambal badjak (of scherpte naar eigen wens)
100 ml gezeefde tomaten

Bereidingswijze

  • Marineer de runderreepjes met de Provençaalse kruiden, de knoflook en de olijfolie en zet even weg.
  • Breng het water met de kruidenbouillon aan de kook.
  • Roer de bulgur erdoorheen, doe de deksel op de pan en laat het zachtjes doorkoken.
  • Roer na 8 minuten even goed door, het meeste water is nu opgenomen. Laat het nog minimaal 2 minuten heel zachtjes doorgaren met de deksel op de pan.
  • Haal de pan met bulgur van het vuur.
  • Verhit de olijfolie in de wok.
  • Voeg de ui, paprika en tomaat toe.
  • Laat het geheel goed doorpruttelen en voeg de koriander en sambal badjak toe.
  • Doe de gezeefde tomaten erbij – de piripiri is nu klaar.
  • Verhit de wok zodat hij goed heet is.
  • Bak de runderreepjes fel circa 1 minuut op hoog vuur.
  • Voeg de courgettereepjes toe, roerbak deze kort en fel.
  • Schep de bulgur op een bord, schep de runderreepjes en courgette erover en giet als laatste de piripirisaus over het gerecht.

Bereidingstijd

30 minuten

Voedingswaarde

Energie: 587 kilocalorieën
Eiwit: 41 gram
Vet: 13 gram
Koolhydraten: 77 gram
Voedingsvezels: 3 gram

Kookweetje

Bulgur bevat onder andere veel B-vitamines in vergelijking met volkorenpasta, zilvervliesrijst en aardappelen. In de sport hebben B-vitamines een belangrijke functie in de stofwisselingsprocessen van eiwitten, vetten en koolhydraten.

Tip voor de vegetariër: vervang de runderreepjes piripiri eens door fallafel.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

  • Datum: 11-05-2015
#Smakelijksportief #Hoofdmaaltijd

Lees ook