Pas op voor pijn in je lies

Meestal is een liesblessure een chronische blessure aan de binnenkant van je lies, waar de aanvoerende beenspieren zitten. De eigenlijke blessure zit in de spierpeesaanhechting en/of in de spierbuik. Zodra je gaat sporten voel je de pijn, die minder wordt na de warming-up en weer toeneemt als je klaar bent met je training. Voetbal en hockey zijn sporten waarbij relatief veel liesblessures voorkomen, net als schaatsen en atletiek, en dan vooral de disciplines hoogspringen, hordelopen en langeafstandlopen.

Overbelasting

Meestal ontstaat een liesblessure door overbelasting van de spieren en pezen die aanhechten in je lies, zoals de spieren die je been naar binnen bewegen, de spieren die je heup buigen en de rechte en schuine buikspieren. Dat kan leiden tot een ontstekingsreactie. Overbelasting ontstaat vaak doordat je eenzijdige bewegingen maakt, je spieren en pezen te snel te veel belast of te lang achter elkaar zwaar belast, regelmatig wegglijdt bij een zijwaartse beweging of doordat je sporten combineert met zwaar werk.

Geleidelijk

Meestal wordt de pijn bij liesklachten geleidelijk erger. Eerst voel je ’m alleen na het sporten of als je ’s ochtends opstaat. In de volgende fase is de pijn ook aanwezig bij de warming-up en tijdens het sporten. In de derde gradatie voel je de pijn voortdurend tijdens het sporten. In de ergste vorm is de pijn de hele tijd aanwezig, ook als je niet aan het sporten bent. 

Verlaag de trainingsbelasting

Natuurlijk is het verstandig om het niet zo ver te laten komen. Zodra je pijn in je lies voelt, kun je het beste eerst je trainingsbelasting verminderen. De mate waarin je dat doet hangt af van de ernst van je blessure. Vraag een sportfysiotherapeut om je te helpen met het opstellen van een gedoseerd trainingsprogramma. Hij kan je blessure ook verder behandelen.

Preventie

Een paar tips om een liesblessure te voorkomen:

  • Doe rekoefeningen voor de spieren aan de binnenkant en voorkant van je bovenbeen. Voorbeeldoefeningen vind je op de website van Sportzorg.
  • Train je (schuine) buikspieren. Ook hiervoor vind je oefeningen op de Sportzorg-website.
  • Schaf schoenen aan waarmee je voldoende grip hebt voor de ondergrond waarop je sport.
  • Doe een goede warming-up. Daarmee voorkom je blessures en bereid je je spieren en de rest van je lichaam voor op de training die komen gaat.

Bron: Sportzorg

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 19-05-2015