Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Sinds de jaren negentig is de eikenprocessierups steeds vaker in Nederland te vinden. Zoals zijn naam al doet vermoeden, leeft hij op de stammen en takken van eikenbomen, maar ook op andere boomsoorten worden nesten van processierupsen aangetroffen. Niet de rups zelf, maar zijn brand- of netelharen zorgen voor de overlast. Een eikenprocessierups heeft ongeveer 700.000 haartjes, die gemakkelijk afbreken en zich bij het kleinste windvlaagje verspreiden. Met zijn weerhaakjes weet hij je huid, ogen en luchtwegen binnen te dringen. Daarvoor hoef je de rups niet eens aan te raken: ook door de wind komen de haartjes op je huid of in je sportkleding terecht.

Jeuk en irritatie

Vaak duurt het een paar uren voordat je de eerste klachten krijgt. Meestal krijg je last van uitslag en/of jeuk, die na een paar dagen weer overgaat. Als je brandharen hebt ingeademd, kun je ook te maken krijgen met een geïrriteerde keel of neus of met geïrriteerde ogen. Ben je allergisch voor de brandharen, dan kan de irritatie een stuk vervelender zijn. Ga dan even langs de huisarts, die iets kan voorschrijven om de allergie te bestrijden.

Ontwijk bomen

De eikenprocessierups krijgt zijn haren in mei en juni, dus het is momenteel extra uitkijken. Al is dat lastig, want de haren zijn zo klein dat je ze met het blote oog nauwelijks waarneemt. Wat je wel kunt doen, is je trainingsparcours een tijdje niet door boomrijke omgevingen laten lopen. Doe je dat toch, draag dan een lange broek en een sportshirt met lange mouwen dat ook je hele hals bedekt.

Klachten behandelen

Heb je klachten van de eikenprocessierups opgelopen? Dit kun je het beste doen:

  • Spoel de plek op je huid als je thuiskomt meteen af met stromend water en was ’m met water en zeep. Droog de plek niet af met een handdoek, maar bijvoorbeeld met een föhn - zonder de huid aan te raken dus.
  • Je kunt de plek op je huid ook strippen met plakband om de haartjes te verwijderen.
  • Hoe verleidelijk ook als je jeuk hebt, ga niet krabben of wrijven. Dat maakt de klachten alleen maar erger.
  • Was je sportkleding na afloop op minimaal zestig graden.
  • En, zoals al gezegd: ga langs je huisarts als de klachten echt vervelend zijn of langer dan een paar dagen aanhouden.

Bronnen: Gezondheidsnet en Sport in Holland

Foto: Shutterstock

  • Datum: 03-05-2015
#Tipvandeweek

Lees ook