Het Voedingscentrum schaart havermout onder de ontbijtgranen, net als muesli en cornflakes. Ze maken deel uit van vak 2 van de Schijf van Vijf, waar ook brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten en couscous onderdeel van zijn. Havermout wordt bereid uit haver en bestaat uit haverkorrels die gewassen, gepeld, verhit en in stukken geknipt worden. Tot slot wordt die verknipte haver gestoomd en platgewalst.

Energie op peil

In havermout zitten veel voedingsvezels, belangrijk voor een goede stofwisseling en spijsvertering, en dus voor je darmen. Het bevat een hoge concentratie aan langzame en complexe koolhydraten, die langzaam worden verteerd, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je energie tijdens je training over een langere periode op peil blijft. Verder bevat havermout ook eiwitten: van belang voor het herstel en de opbouw van je spieren.

Geen gluten

Haver is in tegenstelling tot andere granen van nature glutenvrij en kun je daarom goed eten als je minder gluten binnen wilt krijgen. Maar pas op: als je coeliakie (glutenintolerantie) hebt, kun je geen havermout eten, omdat haver bijna altijd verwerkt wordt in molens en fabrieken waar ook andere granen worden verwerkt en opgeslagen die wel gluten bevatten.

Eerst voor een training

Is havermout in je ontbijt nieuw voor je? Zet het dan niet voor het eerst op je menu op een wedstrijddag, maar eet het eerst een paar keer voor een training. Doordat de havervlokken vol voedingsvezels zitten, zorgt havermoutpap voor een regelmatige stoelgang - maar je wilt er natuurlijk niet op de wedstrijddag achter komen dat het voor jouw stoelgang een beetje té effectief is.

Bronnen: Voedingscentrum, Salusi en Gezondheidsnet

Foto: Shutterstock

  • Datum: 01-05-2015
#Ontbijt #Voedingsstoffen

Lees ook