Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat een stappenteller je inderdaad motiveert om meer te bewegen en minder te zitten. Je kunt natuurlijk met een wandelmaatje op pad gaan of een trainer in de arm nemen, maar een apparaatje voor aan je broekriem of een app op je telefoon kun je de hele dag bij je dragen. En zo’n computerstem die je er fijntjes aan herinnert dat je vandaag echt nog twee kilometer moet wandelen om je doel van die dag te bereiken is een goede reminder.

Stel een doel

Belangrijk is dus dat je voor jezelf dat doel hebt bepaald. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat je vaak alleen resultaat boekt als je weet waar je naartoe werkt en je resultaten bijhoudt. Waarschijnlijk komt dat door het competitieve dat nu eenmaal in ons zit. Zie je op je stappenteller dat je vandaag 8.500 stappen hebt gezet, dan ben je er vast op gebrand om later in de week de 9.000 te halen.

10.000 stappen

De meningen over het minimale aantal stappen dat je per dag moet lopen verschillen nogal, maar gemiddeld komt het erop neer dat 10.000 stappen per dag genoeg zijn om gewicht kwijt te raken. Denk je dat je daar makkelijk aan komt met je vaste dagelijkse ritme? Schrik dan niet als je de stappenteller voor het eerst gebruikt, want waarschijnlijk kom je niet verder dan 5.000 stappen. Met een zittend beroep haal je misschien zelfs de 2.000 niet eens.

Een schepje erbovenop

Met die 10.000 stappen per dag voldoe je overigens nog niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen: een halfuur per dag matig intensieve lichaamsbeweging. Daarvoor heb je elke dag 14.000 stappen op je teller nodig. En als je echt last hebt van overgewicht, heb je volgens Amerikaanse deskundigen zelfs 15.000 stappen nodig om af te vallen, in combinatie met een ander eetpatroon.

Verslavend

Hoe langer je de stappenteller gebruikt, hoe meer je je bewust wordt van het aantal stappen dat een activiteit kost. Na een paar weken weet je waarschijnlijk precies hoeveel stappen het wandelen is naar de supermarkt of bijvoorbeeld naar de school van je kinderen. De kans is groot dat je dit zo verslavend vindt dat je niet meer zonder stappenteller wilt. Dus zet gauw de eerste stap.

Bronnen: DokterDokter.nl, Laco en Mens en Gezondheid

Foto: Shutterstock

  • Datum: 28-05-2015
#Vraagenantwoord #Apps #Mobiel #Bewegen #Motivatie

Lees ook