Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

“Het is lente en mensen willen er dan gewoon lekker op uit trekken”, geeft Gea Groenendijk van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) als verklaring voor de vele wandelingen die gemaakt worden rond Pinksteren. “De natuur is dan eigenlijk op zijn mooist, met veel bloemen en jong groen. Het wordt dan ook al wat warmer en dat trekt veel mensen om een wandeling te maken.”

Hoofd leegmaken

Ook Imke Boerma, woordvoerder van Staatsbosbeheer, ziet veel belangstelling voor de wandelingen en uitjes in de natuur tijdens het Pinksterweekend. “Ik denk dat het een combi is van de eerste mooie voorjaarsdagen van het jaar en dat iedereen vrij is”, zegt zij. “Tijd voor het gezin, tijd om het hoofd leeg te maken, gezelligheid en gezondheid zijn ook drijfveren om naar buiten te gaan en specifiek te wandelen. Tijdens een wandeling is er meer ruimte voor een goed gesprek of gezelligheid dan op de fiets.”

In bloei

Sari Schoo, persvoorlichter van Natuurmonumenten, haalt ook de extra vrije dag aan als verklaring voor de wandelkoorts met Pinksteren. “Mensen hebben extra tijd en de natuur staat vaak voor het eerst weer echt helemaal in het groen en in de bloei. Het is optimaal genieten na de wintermaanden waarin alles kaal en grauw is.” 

In heel Nederland wandeltochten

Waar kun je wandelen met Pinksteren? We lichten een aantal mooie wandeltochten uit.

Gelderland

24 mei: Drie Provinciën Tocht, met start in Malden

Wandelen door de prachtige natuur van Gelderland, Limburg en Brabant, met afstanden variërend van 5 tot 40 kilometer

Inschrijven: op 24 mei bij de inschrijfbalies

Meer info: www.maldenwandelt.nl

Drenthe

Het hele weekend: Hannekemaaierstocht, met start in Rolde

Lopen over onverharde wegen in het karakteristieke landschap in de kop van Drenthe, in het nationaal park de Drentsche Aa. Per dag loop je ongeveer 25 kilometer. Je kunt ook meedoen aan één van de drie wandelingen.

Meer info: www.hannekemaaierstocht.nl

Noord-Brabant

24 mei: Lithse Wandeltocht, met start in Lith

Een wandeling over dijken, door polders en langs verschillende dorpskernen in Noord-Brabant. Je kunt kiezen uit afstanden tussen 15 en 40 kilometer.

Meer info: www.deossemaaskant.nl

Utrecht

25 mei: Omloop van het Groene Hart, met verschillende startplaatsen

Een wandel- (en fiets)tocht voor de hele familie langs de mooiste plekjes in het Groene Hart van Nederland.

Meer info: www.omloopgroenehart.nl

Noord-Holland

24 mei: wandelen over water in het Guisveld, Wormerveer

Wandel door één van de stilste gebieden van de Zaanstreek, het Guisveld. Dit gebied is maar twee dagen per jaar toegankelijk. Eerste Pinksterdag staat in het teken van rust en stilte. De wandelroute is al vanaf 6 uur geopend. Tweede Pinksterdag zijn er allerlei kinderactiviteiten op de 4 kilometer lange route.

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/zaanstreek/wandelen-over-water-in-het-guisveld

Flevoland

25 mei: Pinksterwandeling bij de Oostvaardersplassen, start in Lelystad

Ontdek de natuur langs de Zeearendroute. Samen met de gids van Staatsbosbeheer wandel je door dit unieke natuurgebied. Je hebt grote kans dat je onderweg herten of paarden tegenkomt.

Meer info: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/oostvaardersplassen/pinksterwandeling-bij-de-oostvaardersplassen

Overijssel

25 mei: Uitkijken over De Wieden, met start in Sint Jansklooster

Bekijk de variaties in het landschap en de bewoners met uitleg van de gids van Natuurmonumenten. Vanaf het uitkijkpunt aan het vlonderpad bij Bezoekerscentrum De Wieden kijk je prachtig uit over de Beulakerwijde.Half mei nestelt de zwarte stern zich op de uitgelegde broedvlotjes voor het uitkijkpunt.

Meer info: www.natuurmonumenten.nl/activiteiten/uitkijken-over-de-wieden/2015-05-25t1300 

Meer wandeltips

Staat er geen wandeling bij jou in de buurt tussen? Kijk dan op de websites en apps van de Koninklijke Wandel Bond Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Gea (KWBN): “Kijk ook op www.wandel.nl voor het Landelijk wandelprogramma. Daar vind je alle tochten die tijdens Pinksteren georganiseerd worden.” Imke (Staatsbosbeheer): “We hebben uiteraard meer tips voor Pinksteren. Door het hele land worden wandelingen en activiteiten georganiseerd. Op onze website staat alles: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten.”

Sari (Natuurmonumenten): “Het is sowieso een goed idee om onze wandel-app te downloaden. Die werkt op gps-basis, de routes zijn dus ook beschikbaar als je geen WiFi of internetbereik hebt, en je kunt gelijk de routes zien die op dat moment bij jou in de buurt zijn. Uiteraard kun je ook gewoon op ‘afstand’ zoeken. Verder hebben we op onze pagina op de website door heel Nederland tal van activiteiten dit weekend: www.natuurmonumenten.nl/activiteiten.”

Foto: Shutterstock

  • Datum: 23-05-2015
#Evenementen #Wandelen

Lees ook