Echte sporters kennen de spelregels

Als we allemaal de spelregels goed kennen, houden we het een stuk gezelliger op het sportveld. En het is nog slim ook, want als je weet wat de regels zijn, maak je meer kans om te winnen. Andersom zou sport zonder spelregels een chaos worden, en dat gebeurt ook als je de regels van je eigen sport niet of slecht kent. Je voelt steeds de behoefte om in discussie te gaan met de scheidsrechter, en daardoor wordt het er in en buiten het veld niet leuker op.

Veilig sportklimaat

Ook in het kader van een veilig sportklimaat is het belangrijk dat sporters de regels kennen. “Net zoals het een chaos wordt in het verkeer als je de verkeersregels niet kent, geldt dit natuurlijk ook voor de sport als je geen kennis hebt van de spelregels”, zegt Jan Vlasblom, namens NOC*NSF projectleider van het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’. “Het plezier in een wedstrijd begint dus met het kennen en accepteren van de spelregels.” 

Spelregels leren

NOC*NSF heeft daarom in samenwerking met sportbonden de Sportmasterz-websites in het leven geroepen. Daar kun je inmiddels voor negen verschillende sporten op een leuke en eenvoudige manier de spelregels leren. “In begrijpelijke taal en vaak voorzien van mooie foto’s en videobeelden”, vertelt Jan. “En op de praktijk gericht: dus op situaties die vaak voorkomen in de wedstrijd en regelmatig leiden tot misverstanden. Dus niet over de dikte van de lijnen en de hoogte van de doelen, maar over secondenregels, loopregels, buitenspel, hands, een goede opslag, et cetera, et cetera.”

Certificaat

De websites zijn er al voor basketbal, handbal, judo, korfbal, squash, tafeltennis, tennis, voetbal en volleybal. Dit jaar komt Sportmasterz ook nog beschikbaar voor honk- en softbal en paardensport. Bij sommige sporten is het ook al mogelijk om je spelregelbewijs te halen, een certificaat voor jonge sporters om aan te tonen dat je de spelregels écht kent. “De meeste sporten kiezen er echter voor om het echte spelregelbewijs later in te voeren”, zegt Jan.

Pittige vragen

Vooral jonge sporters vanaf een jaar of 14 worden binnenkort uitgenodigd om hun spelregelbewijs te halen. Daarop zijn de toetsen op de Sportmasterz-sites een goede voorbereiding. Elk onderdeel van de spelregels van jouw sport heeft een eigen test met tien behoorlijk pittige vragen. Aan het einde van elke oefentoets zie je of je minstens acht van de tien vragen goed hebt en dus ‘geslaagd’ bent. “Voor iedere sportbeoefenaar en -liefhebber is het goed om de spelregelkennis te testen met de Sportmasterz”, aldus Jan. “Gewoon online, via je smartphone, tablet of PC.”

Het echte werk

Voor het echte werk, het halen van je spelregelbewijs, moet je vijf levels doorlopen, gevolgd door een eindtoets. Als jij in aanmerking komt voor het halen van dit bewijs, krijg je aan het begin van volgend seizoen een uitnodiging van je sportvereniging om via de website van de bond de toets te doen. Basketbalbond NBB bijvoorbeeld geeft je daarvoor een jaar de tijd. Vanaf 1 september 2016 kun je dan als jeugdige sporter niet meer aan wedstrijden meedoen zonder je spelregelbewijs op zak.

Kies je favoriete sport

Dit zijn de websites van de deelnemende sportbonden:

KNVB: www.voetbalmasterz.nl

Nevobo: www.volleybalmasterz.nl

NBB: www.basketballmasterz.nl

KNLTB: www.tennismasterz.nl

NTTB: www.tafeltennismasterz.nl

NHV: www.handbalmasterz.nl

SBN: www.squashmasterz.nl

KNKV: www.korfbalmasterz.nl

JBN: www.judomasterz.nl

 

Bronnen: NOC*NSF en de sites van de deelnemende sportbonden

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 13-05-2015