Wereldgezondheidsdag: Hoe veilig is ons voedsel?

Gezond leven begint bij gezond eten. Als je eten gezond is, voel je je fit, sterk en klaar om niet alleen je dagelijkse activiteiten te verrichten, maar ook sportieve prestaties neer te zetten. Onveilig voedsel kan bacteriën, virussen, parasieten of chemische substanties bevatten, en daarmee een variatie aan ziektes veroorzaken, van diarree tot verschillende vormen van kanker.

Weetjes over voedselvergiftiging

De WHO doet uitgebreid onderzoek naar ziektes die veroorzaakt worden door onveilig voedsel. De volledige resultaten van het onderzoek worden in oktober verwacht. Nu al is bekend dat er in 2010 wereldwijd naar schatting 582 miljoen gevallen van voedselvergiftiging waren, waarvan 351.000 met dodelijke afloop. Salmonella, de e-colibacterie en het norovirus waren verantwoordelijk voor de meeste doden. Voedselvergiftiging kwam het meest voor in Afrika, gevolgd door zuidoost-Azië. Van degenen die ziek werden door onveilig voedsel, was meer dan veertig procent jonger dan vijf jaar.

Veilig voedsel op je bord

In Nederland hoeven we ons relatief minder zorgen te maken, al is het altijd goed om alert te zijn. Zelf kun je veel doen om te zorgen dat het eten op jouw bord veilig is, van je op de hoogte stellen hoe je voedsel dat mogelijk gevaarlijk is (zoals rauwe kip) klaarmaakt tot goed de etiketten lezen als je eten koopt en bereidt.

De 'WHO Vijf sleutels tot veilig voedsel' leggen de basisprincipes uit die iedereen over de hele wereld zou moeten kennen om ziekte door voedselvergiftiging te voorkomen. Ze variëren van 'Hou alles schoon' (van je handen tot je keukenblad) tot 'Verhit voedsel goed', 'Scheid rauw en bereid', 'Bewaar voedsel op een veilige plek' en 'Gebruik veilig water en veilige grondstoffen'.

Wandelen

Op verschillende plekken in Nederland, bijvoorbeeld in Delft en Leiden, wordt Wereldgezondheidsdag gecombineerd met een wandeling tussen de middag. Wordt er in jouw omgeving niet zoiets georganiseerd, dan kun je natuurlijk ook zelf gaan wandelen en samen met je wandelmaatjes of alleen even bewust stilstaan bij je voedsel en hoe veilig of onveilig dat is.

Bron: WHO
Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 07-04-2015