Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Vezels leveren geen voedingsstoffen aan je lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Wel zijn ze belangrijk voor een goede werking van je darmen: ze bevorderen de stoelgang en voorkomen obstipatie, uitstulpingen van de dikkedarmwand of aambeien. Daarbij is het ook belangrijk dat je voldoende drinkt.

Minder risico op ziekten

Sommige vezels hebben een positief effect op je cholesterolgehalte, waardoor je het risico op hart- en vaatziekten kleiner maakt. Dit geldt vooral voor voedingsvezels uit volkoren graanproducten en fruit. Waarschijnlijk helpt vezelrijke voeding ook bij het verlagen van je bloeddruk en kan het eten van volkoren producten met vezels het risico op diabetes type 2 verlagen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vezelrijk eten eveneens beschermt tegen deze dikkedarmkanker.

Sneller vol

Het eten van vezelrijke maaltijden helpt je ook om op gewicht te blijven. Ook al zitten er in voedingsvezels nauwelijks calorieën, ze geven je wel een verzadigd gevoel. De kans dat je meer op je bord schept dan je nodig hebt, wordt daarmee kleiner.

Peren en penen

Voedingsvezels zitten in veel producten die over het algemeen tot je dagelijkse menu behoren: groente, fruit, brood, ontbijtgranen, aardappelen, noten en peulvruchten. Volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta bevatten meer voedingsvezels dan andere soorten brood en bijvoorbeeld witte rijst.

Volgens een onderzoek van de Consumentenbond bevatten mango’s, peren en sinaasappelen van alle fruitsoorten de meeste voedingsvezels. Ook zwarte, blauwe en aalbessen zitten vol vezels, net als verschillende soorten appels met schil. Meloenen, druiven en aardbeien bevatten relatief minder voedingsvezels. Broccoli is de winnaar als het gaat om groenten die de meeste voedingsvezels bevatten. Ook sperziebonen, bospeen en rode kool scoren hoog. In komkommers, ijsbergsla en tomaten zitten dan weer minder vezels.

Vezelnorm

De Gezondheidsraad raadt volwassenen aan dagelijks zo’n dertig tot veertig gram voedingsvezels te eten. Dat is meer dan Nederlanders gemiddeld dagelijks binnenkrijgen: tussen de 18 en 23 gram. Je haalt die norm wél als je per dag ten minste 200 gram groente, twee stuks fruit, 200 gram aardappelen, volkorenpasta of rijst en vijf tot zes sneetjes volkorenbrood eet.

Bronnen: Voedingscentrum.nl en Leontien.nl
Foto: Shutterstock

  • Datum: 08-04-2015
#Voedingsstoffen

Lees ook