Sportwijzer: Welke sport past bij jou?

Gezond en fit, zo willen we ons toch het liefst allemaal voelen? Om de Nederlander (opnieuw) aan het bewegen te krijgen én te houden lanceert Sport.nl vandaag de Sportwijzer. In opdracht van NOC*NSF onderzocht marktonderzoeksbureau GfK de (sport)voorkeuren van een representatieve groep Nederlanders. Op basis van de verkregen gegevens van zo’n 68.000 Nederlanders biedt de Sportwijzer sportend Nederland een advies op maat.

Hoe werkt het?

Niet iedereen is geschikt voor handboogschieten. En niet elke sporter sport graag samen met anderen. Hou je niet van dieren, dan zul je niet graag op de rug van een paard klimmen. En ben je niet meer zo kwiek als je vroeger was, door een blessure of na een langere periode van niet sporten, dan wil je het misschien rustig opbouwen en zoek je een sport die wat minder intensief is. Welke sport past nu goed bij jouw persoonlijkheid, bij je leefstijl en je interesses? Op Sport.nl vind je sinds vandaag binnen een paar minuten het antwoord op die vraag. Het enige wat jij hoeft te doen, is vijftien vragen beantwoorden in de Sportwijzer.

Uit jouw antwoorden op deze vragen komt een sportprofiel naar voren en op basis daarvan is het mogelijk een betrouwbaar sportadvies te geven. De Sportwijzer toont je drie sporten die passen bij jouw profiel. Daarnaast krijg je enkele suggesties geserveerd: sporten die niet direct aansluiten bij je sportprofiel, maar zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. Vul je na het lezen van de uitkomst ook nog je postcode in, dan zie je direct waar bij jou in de buurt je de genoemde sporten kunt beoefenen.

Onderzoeksmethode

De Sportwijzer is gebaseerd op marktonderzoek van onderzoeksbureau GfK en net even anders dan andere sporttesten. Inge Vening, consultant bij GfK: “GfK meet ieder jaar de sportbeoefening van Nederlanders. Naast de vraag welke sport iemand beoefent, vragen we nog veel meer. Zo weten we in grote lijnen waarin onze respondenten geïnteresseerd zijn en hoe zij hun dagelijks leven invullen. Voor de Sportwijzer gebruiken we niet alleen de standaard demografische kenmerken, zoals leeftijd of geslacht, en sportgerelateerde kenmerken, maar kijken we ook naar lifestyle en interesses.”

Jouw Sportwijzer-advies is dus veel persoonlijker dan de uitkomsten van andere sporttesten. “De adviezen van de Sportwijzer zijn gebaseerd op de sporten die de mensen die qua profiel het meest op jou lijken beoefenen of wensen te beoefenen”, licht Vening toe. “Je krijgt inzicht in welke sporten het meest populair zijn bij mensen zoals jij en dus welke het best bij jou passen.”

Tuinieren?

In de Sportwijzer komen dus ook vragen voor die op het eerste gezicht niets met sport te maken hebben. Over welk type mens je bent en wat je allemaal onderneemt in je vrije tijd, zowel op sportief gebied als buiten de sport. Hou je van auto’s? Werk je graag in de tuin? En ben je geïnteresseerd in elektronica?

Onderzoek wijst namelijk uit dat niet-sportieve interesses veel zeggen over welke sport goed bij jou past. Vening: “Voor de Sportwijzer hebben we gekeken of mensen die een bepaalde sport beoefenen overeenkomsten vertonen in de manier waarop zij hun vrije tijd invullen. We hebben gekeken welke interesses en lifestylevoorkeuren het meest voorkomen over sporten heen en hebben deze meegenomen in het sportadvies.”

Zijn andere sporten dan niks voor jou? Vening: “Wat je krijgt, is de top drie van geschikte sporten voor mensen zoals jij. Dat betekent echter niet dat andere sporten zeker niet bij je passen. De uitkomst geeft je een goed gevoel over de sporten die volgens de test bij je passen en brengt je hopelijk op nieuwe ideeën.”

Doe de test!

Wil jij ook weten welke manieren van bewegen voor jou het proberen waard zijn? En wil je weten waar je die sporten bij jou in de buurt kunt beoefenen? Vul dan nu de Sportwijzer in en vind de sport die bij je past!

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 08-04-2015