Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De Autismeweek, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het Autisme Fonds, is afgelopen weekend begonnen en duurt nog tot en met zaterdag. Thema is dit jaar ‘Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel!’. Er vinden allerlei activiteiten plaats, waaronder sportieve: van een workshop paaldansen tot een volleybaltoernooi en van wandelen tot een workshop yoga.

Discipline en doorzettingsvermogen

Als je autisme hebt, heb je tijdens een sporttraining vaak moeite met de uitleg van opdrachten, angst om nieuwe dingen te leren of last van een houterige motoriek. Allemaal aspecten die ervoor zorgen dat sport niet zo leuk is als je zou willen. Een teamsport beoefenen is bijvoorbeeld lastig, omdat jouw beleving en focus vaak afwijken van die van je teamgenoten.

Dit kan ervoor zorgen dat je met een vorm van autisme niet altijd aansluiting kunt vinden bij een reguliere sportvereniging. Jammer, want je hebt vaak ook eigenschappen die tijdens het sporten juist goed van pas komen: met discipline, doorzettingsvermogen en het nakomen van afspraken hebben mensen met autisme bijvoorbeeld geen moeite. Allemaal kwaliteiten waarmee je wél een waardevolle kracht bent in een sportteam.

Geschikt sportaanbod

Om te zorgen dat steeds meer reguliere sportverenigingen autismevriendelijk worden heeft NOC*NSF voor hen een stappenplan ontwikkeld. Een website waar je sportaanbod kunt vinden dat geschikt is als je een vorm van autisme hebt, is die van Autisme in de sport. Als je in de provincie Utrecht woont, kun je op de handige sportzoeker van www.aangepastsporten.nu ook terecht voor het vinden van een geschikte sportactiviteit.

Foto: Shutterstock

  • Datum: 03-04-2015
#Samensporten #Aandoeningen

Lees ook