Koningsspelen brengen één miljoen kinderen in beweging

De eerste editie van de Koningsspelen werd georganiseerd in 2013, toen koning Willem-Alexander werd ingehuldigd. Sindsdien is het een jaarlijks terugkerend evenement. Het is zo langzamerhand een traditie aan het worden, vindt ook koning Willem-Alexander. “Het is belangrijk om te bewegen. Als dat in een traditie past, ben ik daar een groot voorstander van. Het belangrijkste is dat die traditie ook inhoud heeft, met deelnemende scholen en kinderen die plezier hebben in sporten.” Koning Willem-Alexander was samen met koningin Maxima vanmorgen aanwezig in Leiden. Daar gaven zij het startschot voor deze feestelijke en sportieve dag.

5.400 scholen

Bijzonder van het evenement in Leiden was dat het was georganiseerd door samenwerkende scholen uit alle lagen van het onderwijs. Van basisscholen tot hbo. Maar elke school in Nederland vult het feest op eigen wijze in. Sommige scholen werken samen, andere doen het alleen. Sommige scholen doen spelletjes op het eigen schoolplein. Andere scholen organiseren een toernooi bij een sportclub in de buurt. In totaal hebben zich dit jaar zo’n 5.400 scholen ingeschreven voor het evenement.

Oranje

In Apeldoorn kleurde het rugbyveld vanmorgen al vroeg oranje. Onder een stralende zon zorgden oranje vlaggetjes, ballonnen en shirts voor een vrolijke vertoning. Tweehonderd kinderen van de Apeldoornse Heuvellaanschool kwamen hier bijeen voor de Koningsspelen. Verspreid over het veld was van alles te doen. Van estafetteloop tot verspringen, van honkbal tot volleybal en van flessenvoetbal tot dansen. Geen kind kon zich vervelen.

undefined

‘Geen school’

De leerlingen hebben er enorm naar uitgekeken, vertelt Rick Riensema, leerkracht van groep 5. “Ik merkte dat de kinderen deze week steeds enthousiaster werden. Ze waren er allemaal enorm mee bezig. Gymmen en sporten is voor hen hetzelfde als vrij zijn. Ze zien het eigenlijk allemaal als ‘geen school’.” 

Gym als eindexamenvak

De begeleiding van de ochtend was in handen van havo 4-leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) in Apeldoorn. Deze leerlingen volgen het eindexamenvak BSM, wat staat voor Bewegen, sport en maatschappij. “Dat is zeg maar gym als eindexamenvak”, legt docente Angela van Silfhout van de KSG uit. “In het kader van dit vak moeten de leerlingen ook een aantal dingen organiseren. Vorige week was er bijvoorbeeld een sportkampioenschap voor het voortgezet onderwijs en vandaag doen we dit.” Angela loopt rond om haar leerlingen te beoordelen. “Ik heb een paar rondjes gelopen en ik vind dat de meesten het prima doen.”

Samenwerken

Dat vindt ook Rolf Tuinman, directeur van de Heuvellaanschool. “We werken al jaren samen met de KSG en onze groepen 1 tot en met 4 worden nu op het schoolplein begeleid door leerlingen van ROC Aventus. Onderwijsassistenten in opleiding. Ook prima. Je moet als school tegenwoordig niet meer denken: dit is een school en daaromheen doe ik niets.”

Beeldscherm

Want sporten en bewegen is zo enorm belangrijk voor kinderen. “Ik vind dat te veel kinderen dagelijks veel te veel achter een beeldscherm zitten”, aldus Rolf Tuinman. “Gelukkig dat hier in Apeldoorn de meeste kinderen nog wel op een sportclub zitten, maar over het algemeen wordt er te weinig gesport. Daarom hebben we op onze school ook heel bewust twee keer gym in de week. Er zijn jammer genoeg heel veel scholen waar gym maar één keer per week op het rooster staat.”

Buitenspelen

Maar bewegen: dat is niet alleen gym. Ook buitenspelen is heel belangrijk, vindt de schooldirecteur. “Ik denk zelfs dat dit in de toekomst alleen maar belangrijker wordt. Het onderwijs wordt met de toenemende mogelijkheden van ICT steeds meer gepersonaliseerd. Juist de gymlessen en de momenten waarop we kunnen buitenspelen zijn dan een kans voor kinderen om samen dingen te doen.

Niet om de winst

De kinderen genieten er zichtbaar van. “Ze zijn hartstikke enthousiast”, zegt Toine, leerling van de KSG. “Ik weet zeker dat ze het leuk vinden.” De andere omgeving, de gezelligheid, samen bewegen: de kinderen stralen. Soms zie je even een teleurgesteld gezicht. “Dat ene meisje had veel langere benen. Nogal logisch dat ze dan de estafette wint!” Maar er komt al snel weer een lach. “Ach nee, het gaat ook niet om het winnen. Meedoen is veel belangrijker!”

 

Bronnen: Koningsspelen.nl, NOS, Jeugdjournaal

Publicatiedatum: 24-04-2015