Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Bij het nemen van strafschoppen is dat zeker zo. Want het lijkt wel zo makkelijk: dat grote doel, alleen jij en de keeper en de bal die op elf meter van de goal ligt. Maar zo simpel is het natuurlijk niet.

Oefen op de training

In grote voetbalwedstrijden komt er vaak veel druk kijken bij het nemen van een penalty. Er staat een titel of een beker op het spel en een stadion vol met tienduizenden mensen kijkt mee. In een gewone voetbalwedstrijd is die druk er natuurlijk minder, maar voor je teamgenoten en jezelf wil je het wel goed doen.

Op de training oefenen op het schieten van penalty’s helpt je om het beter onder de knie te krijgen. Heeft je trainer zelf geen strafschoptraining op het programma staan, vraag hem of haar er dan eens om. Boots zo veel mogelijk een echte wedstrijd na, dus laat je teamgenoten om je heen staan als jij schiet. Je trainer kan er ook een spelletje met wat druk van maken door de trainingsgroep in tweeën te verdelen: de groep die het meest raak schiet, krijgt een beloning.

In één van de hoeken

Verschillende experts hebben onderzoek gedaan naar hoe je de perfecte penalty neemt. Volgens deskundige Gyuri Vergouw kun je een strafschop het beste hard in één van de hoeken schieten op een hoogte van ongeveer anderhalve meter. Schiet niet op je allerhardst, want dat gaat juist ten koste van je techniek.

Kijk de keeper in de ogen

Sportpsycholoog Geir Jordet zegt dat het nemen van een goede strafschop al begint voor de aanloop, met een perfecte voorbereiding. Als je rustig bent, neem je een betere penalty. Als je het spannend vindt om een strafschop te nemen, kijk je misschien liever niet naar de keeper, maar probeer toch oogcontact te maken om zelfverzekerdheid uit te stralen.

Focussen

Een trucje om je te focussen is diep ademhalen voordat je gaat schieten. Kijk maar eens naar Cristiano Ronaldo bij Real Madrid, hij doet het ook. Daarmee richt je je aandacht op het centrum van je lichaam en word je rustig. Je hebt het gevoel dat je controle hebt over de beweging die je gaat uitvoeren.

Bal je vuist

Je kunt ook een lichamelijke beweging koppelen aan het benutten van een penalty op de training: bijvoorbeeld elke keer na het raak schieten je vuist ballen. Als je vervolgens in een wedstrijd een strafschop mag nemen, concentreer je je volledig op de actie zelf, niet op wat er nog komen gaat of hoe het eerder is gegaan. Daarna voer je de beweging die je op de training bedacht hebt opnieuw uit. Dat herinnert je er weer aan dat het eerder ook goed ging: je bent klaar om te scoren.

Bronnen: SchoolTV.nl, Quest.nl en MijnVoetbalTalent.nl
Foto: Shutterstock

  • Datum: 09-04-2015
#Vraagenantwoord #Voetbal #Mentaletraining

Lees ook