Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Een team dat meedoet aan de Schuttevaerrace bestaat uit minimaal drie en maximaal vijf bemanningsleden. Als je voor de winst wilt gaan, heb je aan boord naast goede zeilers ook een getrainde wielrenner en een snelle loper nodig. In totaal hoort er 130 kilometer fietsen en 32 kilometer hardlopen bij de Schuttevaerrace.

Sprinten en zeilen

De Schuttevaerrace is geen triatlon die je per onderdeel afwerkt. In Stavoren trekken alle deelnemers om 7 uur ’s ochtends een sprintje naar de zeiljachten in de Oude Haven. Eenmaal aan boord varen de teams over het IJsselmeer zo snel mogelijk naar Kornwerderzand, om daarna op de Waddenzee de strijd aan te gaan met stroming en tij met als doel om als eerste Texel te bereiken.

Tijdrit op Texel

Daar is het de beurt aan de fietsers, die een tijdrit van zestig kilometer afleggen. Zodra je wielrenner terug is, mag je de trossen losgooien richting Vlieland. Daar lopen de hardlopers van alle teams een halve marathon in het donker. Als zij over de finish komen zeil je naar Harlingen, waar voor de fietsers opnieuw een tijdrit op het programma staat, nu van 69 kilometer. Vanuit Harlingen zeil je naar Terschelling, waar de hardloper nog eens twaalf kilometer aflegt. Vanaf Terschelling vaar je via Kornwerderzand terug naar de finish in Stavoren. Op het water heb je dan zo’n 110 mijl afgelegd.

Zelf meedoen

Vorig jaar streden 32 teams om de overwinning in de Schuttevaerrace, en de organisatie verwacht dat het er dit jaar minstens evenveel zijn. Een paar van hen hebben een verslag geschreven over hun belevenissen op de website van de Schuttevaerrace. Leuk om te lezen als je ook een keer mee wilt doen aan deze zeiltriatlon. Daarvoor kun je je nog tot en met 31 mei inschrijven.

Kijken

Kom je liever kijken hoe anderen het ervan afbrengen in de Schuttevaerrace? Het eerste jacht wordt op zaterdagmiddag 6 juni op de finish in Stavoren verwacht. Daarna blijft het nog lang spannend wie de overall winnaar van de race is, omdat er een ratingsysteem wordt gehanteerd. Ook online is de race dankzij track en trace live te volgen op www.schuttevaerrace.nl.

Foto: Schuttevaerrace.nl

  • Datum: 14-04-2015
#Evenementen #Triatlon

Lees ook