Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Sporten is gezond, maar hooikoorts kan het je knap lastig maken. En hoe mooier het weer is, hoe meer klachten hooikoortspatiënten hebben. Gelukkig sta je niet alleen. Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën: maar liefst vijftien tot twintig procent van de Nederlands heeft in enige mate last van prikkelende ogen en luchtwegen door pollen van bomen, grassen en andere gewassen. Maar wat is hooikoorts precies?

Histamine in de hoofdrol

Als je last hebt van hooikoorts, reageert je lichaam overgevoelig op pollen in de lucht. Deze pollen, het stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen die op dat moment in bloei staan, adem je in.

In het lichaam ontstaat een allergische reactie waarbij een stof vrijkomt die bij alle allergieën een glansrol heeft: histamine. Dit stofje zorgt ervoor dat je de klachten ervaart die bij hooikoorts horen. Je slijmvliezen, met name die in je neus- en keelholte en bij je ogen, raken geïrriteerd en jij zit met tranende ogen, een verstopte neus en de nodige niesbuien.

Tips

Hooikoorts kan invloed hebben op je prestaties op je werk, op school, op je nachtrust of je sociale bezigheden. Jammer genoeg is het nog niet te genezen. Maar je kunt er wel van alles aan doen om je klachten tot een minimum te beperken.

Heb jij ook last van hooikoorts? Doe dan je voordeel met onderstaande tips van Sportzorg.nl:

 1. Houd er rekening mee dat vooral op zonnige en winderige dagen er veel stuifmeel in de lucht zit.
 2. Draag buiten een zonnebril ter bescherming van je ogen.
 3. Sport liever niet op droge, zonnige, winderige dagen. Train bij voorkeur vroeg in de ochtend of na een regenbui.
 4. Kijk goed naar waar je sport. Een bos- of grasrijke omgeving is voor jou geen goede sportlocatie.
 5. Rust tussendoor voldoende en zorg dat je weerstand goed is.
 6. Aan zee en hoog in de bergen bevat de lucht minder stuifmeel dan in het binnenland. Je kunt proberen hiermee rekening te houden met je vakantie- of sportbestemming.
 7. Was je sportkleding direct als je thuiskomt van het sporten. Pollen hechten zich namelijk goed aan bezwete kleding.
 8. Krijg je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch klachten? Breng dan eens een bezoekje aan je huisarts. Hij of zij kan medicijnen voorschrijven om de overdreven afweerreactie van het lichaam af te remmen. Dit kan in de vorm van tabletten, oogdruppels of een neusspray. Vaak is het voldoende om alleen in het klachtenseizoen medicijnen te gebruiken.
 9. Mensen die aanleg hebben voor astma, kunnen tijdens het hooikoortsseizoen last hebben van een tijdelijke vorm van astma. Een piepende ademhaling of prestatieverlies bij allergie kan duiden op astmatische klachten. Zeker voor prestatiesporters kan het raadzaam zijn om te testen of tijdens hooikoortsklachten de longfunctie niet verslechtert door een allergische vernauwing van de luchtwegen.
 10. Volg het hooikoortsbericht. Van half mei tot en met half juli worden er dagelijks hooikoortsverwachtingen gemaakt op grond van de weersverwachting en de bloeiperiode van de grassen. Deze verwachting is te horen op Radio 1 na het nieuws van 17.30 uur of te lezen op teletekstpagina 709.

Doping?

Hooikoortsmedicijnen die in Nederland zonder recept van de huisarts bij drogist of apotheek verkrijgbaar zijn, bevatten geen dopinggeduide stoffen. Uiteraard is het alleen maar heel verstandig om dat toch altijd even te controleren.

Krijg je je medicijnen tegen hooikoorts wél op recept, moet je echt goed opletten. In sommige producten zitten namelijk stoffen die op de dopinglijst voorkomen, zoals ontstekingsremmers (glucocorticosteroïden) of bèta-2-agonisten.

Twijfel

Om verwarring te voorkomen vind je in de Dopingwaaier en op de Dopinglijst een lijst van geneesmiddelen die je wel mag gebruiken. Onder het kopje ‘Allergie’ staan diverse hooikoortsmedicijnen vermeld die zijn toegestaan (soms met dispensatie). Twijfel je toch nog? Stuur dan een e-mail naar de experts van de Dopingautoriteit.

Bronnen: Sportzorg.nl en Hooikoorts.com
Foto: Shutterstock

 • Datum: 24-03-2015
#Aandoeningen #Preventie

Lees ook