Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Voor watersportliefhebbers is het een feest van herkenning: de jaarlijks terugkerende HISWA Enquête. Aan de vooravond van het grootste Nederlandse watersportevenement, dat van 11 tot en met 15 maart 2015 plaatsheeft in de Amsterdamse RAI, publiceert HISWA de enquête die zij hield onder 1.194 watersporters. Met verrassende en minder verrassende resultaten.

Gimmick

Een vraag die jaarlijks terugkeert in het onderzoek en het meest belicht wordt door de media, is met wie de ondervraagden het liefst de wereld zouden rondvaren. Dit jaar voert alleskunner Chantal Janzen de lijst aan van meest favoriete bemanningslid voor een wereldreis.

Leuk om te weten natuurlijk, maar gelukkig draait de rest van de vragen meer om sport dan om entertainment. Zo is er goed nieuws te melden over de bestedingswens van de watersporter. Maar liefst 78% van de Nederlandse watersporters ziet de toekomst in financiële zin weer zonnig in en 32% van de watersporters heeft grotere aankoopintenties dan vorig jaar waar het gaat om watersport.

Fun is hip

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat watersporters heel sociaal zijn: ze varen graag samen met anderen, bij voorkeur met partner (57%), gezin (49%) of vrienden (46%). Slechts 19% vaart het liefst alleen.

Op de vraag aan welke watersportdiscipline je moet doen om hip gevonden te worden, antwoordt 29% zeilen. Op de tweede plek komt het varen met een motorboot (27%). Stand Up Paddling, ofwel suppen, lijkt ook niet meer weg te denken uit de watersportwereld: 24% antwoordt dat je echt hip bent als je je bezighoudt met deze vrij nieuwe watersportvariant.

undefined

Petra IJmker van HISWA op NRITmedia.nl: “Mooi is de groei in de hoek van de funsporten en die is vooral gericht op een jong publiek. Hip in 2015 is stand up paddling. Het zijn misschien geen grote aantallen op het water, maar als respondenten kunnen kiezen uit tien opties en ze kiezen voor suppen, dan is dat toch opmerkelijk.”

Do’s & don’ts

HISWA vroeg ook naar de grootste ergernissen op het water. Dat blijken te zijn: het dumpen van afval in het water (64%), mensen die de vaarregels niet kennen (57%) en voordringen bij de sluis (44%).

Als het aan de ondervraagden ligt, moet er een verplicht vaarbewijs komen voor elke motorboot (48%), een snelheidsbegrenzer op speedboten (26%) en zouden er geen windmolens moeten worden neergezet in watersportgebieden (17%).

Trossen los!

Ben je ook verslingerd aan watersport? En kun je niet wachten tot je weer het water op kan? Breng dan een bezoek aan de zestigste editie van HISWA Amsterdam Boat Show. Vergaap je aan de mooiste boten (tot een meter of tien), de leukste demonstraties, de hipste fun-activiteiten en een uitgebreid aanbod van onderdelen, accessoires en gadgets voor ieder type boot en watersporter. De ideale start van het watersportseizoen, meer dan de moeite waard. 

Bron en foto’s: HISWA

  • Datum: 06-03-2015
#Watersport #Evenementen #Trends

Lees ook