Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Ingrediënten

(voor 16 repen, gemakkelijk te bewaren in vriezer of koelkast)
20 gram sesamzaad
50 gram amandelen, fijngesneden
20 gram pompoenpitten
20 gram zonnebloempitten
75 gram gemalen kokos
50 gram abrikoos, gedroogd en in kleine reepjes
20 gram tarwezemelen
20 gram quinoavlokken
30 gram havermout
20 gram lijnzaad, gebroken
50 gram rozijnen
25 gram dadels, gedroogd en in kleine reepjes
55 gram vijgen, gedroogd en in kleine reepjes
30 gram walnoten, gebroken
160 gram honing

Bereidingswijze

  • Bak het sesamzaad in een droge wok lichtbruin en laat dit apart afkoelen.
  • Bak in dezelfde wok de amandelen, pompoenpitten en zonnebloempitten. Voeg daarbij de gemalen kokos en bak door tot de kokos licht gaat bruneren. Giet dit in een beslagkom.
  • Neem een plastic (vleeswaren)bakje en leg een stukje huishoudfolie op de bodem met overslaande flappen.
  • Strooi het afgekoelde sesamzaad op de folie op de bodem.
  • Verdeel de stukjes abrikoos daaroverheen.
  • Meng alle ingrediënten in de beslagkom van de amandelen en pitten met elkaar met uitzondering van de honing.
  • Schep de honing erbij als alles gemengd is.
  • Roer en schep met een pollepel rustig de honing door de massa. Doe dit totdat je voelt dat de honing eigenlijk overal door zit.
  • Schep de massa uit de beslagkom op de stukjes abrikoos en sesamzaad.
  • Sluit de bovenkant met de folieflappen en druk de massa goed aan met je (schone) vingertoppen boven op het plastic. Maak er een compacte koek van.
  • Zet de bak een uur in de vriezer.
  • Leg de koek op een snijplank en snij er met een scherp mes 16 energierepen uit van circa 40 gram per stuk.
  • Nu de energierepen gesneden zijn, kunnen ze terug de diepvries in. Op deze manier heb je altijd verse repen in huis. In de koelkast zijn de repen ook lang houdbaar, omdat het allemaal ‘droge’ ingrediënten zijn.

Voor de langere termijn zijn de repen goed te bewaren in de vriezer. Ze kunnen maximaal één week op kamertemperatuur bewaard blijven. Wanneer ze in de koelkast worden gelegd, zijn ze zeker twee tot drie weken houdbaar. Voor een strakke reep is de plastic folie het belangrijkste hulpmiddel. De folie zit om het product, is hygiënisch bij het bereiden, maar is het belangrijkst omdat je de koekmassa erin perst. Door de folie is de koek op een snijplank altijd goed los te krijgen uit de vorm en kun je er strakke repen van snijden. Zonder folie bestaat het gevaar dat je de (eerst nogal kleverige) massa vast in de vorm drukt en er nooit meer heel uit krijgt.

Bereidingstijd

20 minuten om de ‘koek’ te maken, 1 uur diepvriestijd alvorens de repen gesneden kunnen worden.

Voedingswaarde

(op basis van 1 reep van 40 gram)
Energie: 163 kilocalorieën
Eiwit: 3 gram
Vet: 7 gram
Koolhydraten: 19 gram
Voedingsvezels: 3 gram

Kookweetje

De mueslireep is ideaal om mee te nemen en een uurtje voor het sporten of na het sporten te eten. Door ingrediënten als gedroogd fruit, granen, noten, zaden en pitten bevat het zeer veel vitamines en mineralen.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

  • Datum: 02-03-2015

Lees ook