Wedstrijdspanning ontstaat als er een verschil is tussen wat er van je verwacht wordt en wat jij denkt te kunnen. Je angst is er omdat je denkt dat er in de wedstrijd een situatie ontstaat waarin er iets misgaat: bijvoorbeeld dat jij een bal verkeerd raakt en jouw team daardoor punten misloopt. De spanning uit zich vaak zowel fysiek als mentaal. Voorbeelden zijn een knoop in je maag, zweethanden, een verhoogde hartslag, onzekerheid en verwardheid – zoals een belangrijk onderdeel van je sportuitrusting vergeten mee te nemen.

Ontspanningsoefeningen

Het inbouwen van ontspanningsoefeningen tijdens je warming-up kan je helpen om de wedstrijdspanning kwijt te raken. Neem naast het opwarmen van je spieren ook de tijd om ademhalingsoefeningen te doen, je spieren aan te spannen en weer te ontspannen of om je even af te zonderen van je teamgenoten.

Praat positief tegen jezelf

Eén van de beste manieren om wedstrijdspanning te tackelen is positieve dingen tegen jezelf zeggen. Gebruik daarbij eerdere situaties waarin het wel goed ging. Sloeg je de ballen tijdens de training wel in één vloeiende beweging over het net, zeg dan tegen jezelf dat het je in de wedstrijd ook gaat lukken. Sta ook bewust stil bij het lekkere gevoel dat je hebt als je wel een punt voor je team maakt en neem dat mee naar de volgende wedstrijd.

Meer tips

  • Leg je focus op de uitvoering van de beweging (een bal over het net slaan of naar een medespeler spelen) en niet zozeer op de uitkomst (het maken van een wedstrijdpunt).
  • Boots tijdens de training de wedstrijd na. Vraag aan je trainer of hij een wedstrijdelement in de trainingen wil inbouwen, zodat je een vertrouwd gevoel hebt op een wedstrijddag.
  • Word je bewust van wat je tegen jezelf zegt voor een wedstrijd. Schrijf negatieve gedachten op en vervang ze stuk voor stuk door een positieve gedachte. Zeg deze zo vaak mogelijk tegen jezelf.

Wedstrijdspanning: iedereen kan ermee te maken krijgen. Ook ervaren topsporters. Bekijk onderstaande video en de rest van de afspeellijst en ontdek dat je zeker niet de enige bent die met wedstrijdspanning kampt.

Bron: ProRun
Foto: Shutterstock 

  • Datum: 19-03-2015
#Vraagenantwoord #Mentaletraining

Lees ook