Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Edith van den Hooven en Trudy Voortman van het Erasmus MC onderzochten van ruim 4.000 kinderen van 6 jaar oud die meedoen aan de grootschalige Generation R Studie de vitamine D-concentraties in het bloed. In het aprilnummer van het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Nutrition publiceren zij hun bevindingen: 55 procent van de niet-westerse kinderen heeft een tekort aan vitamine D. Bij 20 procent van hen is zelfs sprake van een ernstig tekort.

De gevonden verschillen tussen de waarden van autochtone kinderen en allochtone kinderen zijn aanzienlijk. Dat kan komen doordat hun huid veelal iets donkerder van kleur is, maar kan ook goed te maken hebben met een verschil in leefstijl. Kinderen met voldoende vitamine D-waarden bleken namelijk minder televisie te kijken, hadden een gezonder eetpatroon op jongere leeftijd, speelden meer buiten en fietsten vaker naar school dan kinderen bij wie een vitamine D-tekort werd geconstateerd.

Wat doet vitamine D?

Vitamine D zorgt voor gezonde, sterke botten en tanden en een goede ontwikkeling van het afweersysteem. Ook verkleint het mogelijk de kans op het ontwikkelen van astma en allergieën bij kinderen.

Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in de huid vitamine D gevormd. Niet alleen het aantal uren in de buitenlucht bepaalt je vitamine D-spiegel, ook de kleur van je huid speelt een belangrijke rol. Heb je een lichte huid, dan maakt je lichaam sneller vitamine D aan.

Daarnaast levert onze voeding vitamine D. Het is vooral aanwezig in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Tekort

Voor de meeste mensen zijn voldoende zonlicht en een gezond voedingspatroon afdoende om een verantwoorde vitamine D-spiegel te hebben. Bepaalde groepen hebben extra vitamine D nodig: jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een donkere huid.

Een tekort aan vitamine D kan bij kinderen rachitis (Engelse ziekte) veroorzaken. Deze ziekte heeft te maken met afwijkingen aan het skelet. Bij volwassenen en ouderen kan ten gevolge van een vitamine D-tekort op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte optreden.

Tips

Als ouder wil je natuurlijk voorkomen dat je kind op latere leeftijd klachten krijgt door een vitamine D-gebrek. Wat kun je doen om de vitamine D-spiegel van je kroost op peil te houden?

  • Geef je kind tot het 4 jaar is dagelijks tien microgram extra vitamine D, bijvoorbeeld in de vorm van druppels of tabletjes.
  • Heeft je kind een donkere huidskleur? Ga dan na zijn vierde verjaardag gewoon door met het toedienen van extra vitamine D.
  • Zet vitamine D-rijke voeding op het menu: vette vis, zoals haring, paling en makreel, en met enige regelmaat boter op brood.
  • Laat je kind met de fiets of lopend naar school gaan.
  • Stimuleer je kind om lekker buiten te spelen! Maak buitenspelen leuk, neem niet alle risico’s weg.
  • Trek er in het weekend op uit met de kids. Er zijn in Nederland ontzettend veel activiteiten voor in de buitenlucht, zoals natuurspeeltuinen en speelbossen.
  • Wil je kind toch liever op de iPad of kijkt het wel erg graag televisie, ga dan samen naar buiten. Spreek af hoe lang het zich daarna binnen met de iPad of televisie mag vermaken.
  • Doe mee met de Nationale Buitenspeeldag! Op 10 juni 2015 dag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen.

Bronnen: Erasmus MC
Foto: Shutterstock

  • Datum: 26-03-2015
#Preventie #Voedingssupplementen #Vitamines

Lees ook