Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

“We vinden het belangrijk dat kinderen plezier krijgen in bewegen”, zegt Juul Franssen, bestuurslid Hockeyzaken Jeugd van HC Uden. “Kinderen komen steeds jonger in aanraking met nieuwe technologie. Daardoor lijken zaken als beweging en contact met andere kinderen minder belangrijk. Maar dat is natuurlijk niet zo. Met funkey willen we jonge kinderen een leuke teamsport bieden waarin ze leren met elkaar om te gaan en iets voor elkaar te doen.”

Lekker bewegen

De naam zegt het al: bij funkey staat plezier voorop. Fun in goed leren bewegen staat centraal, oftewel fun is key. Een les bestaat uit balvaardigheid, loopscholing en een vorm van hockey. “Bij kinderen van 4 of 5 jaar is het spelelement belangrijk”, weet Juul. “Ze zijn tijdens een les niet alleen maar aan het hockeyen, ze doen ook andere spelen. Het draait vooral om het bewegen. Daar is funkey ook heel geschikt voor.”

undefined

Laagdrempelig

HC Uden wil het meedoen aan funkey laagdrempelig houden. Daarom hoeven kinderen zich niet vooraf aan te melden, al vindt de club het wel fijn om te kunnen inschatten hoeveel deelnemers er naar een les komen. “De kinderen zijn 4 of 5 jaar, dat vraagt om trainers die jonge kinderen goed kunnen begeleiden”, legt Juul uit. “De kinderen hoeven zelf geen materiaal aan te schaffen, dat hebben wij. Ook betalen ze geen vaste contributie, maar een kleine bijdrage per training. Het is ook prima als ze het eerst een keertje komen proberen.”

undefined

Levendig

Eerst organiseerde HC Uden funkey op woensdagmiddag, maar de lessen zijn inmiddels verplaatst naar de zaterdagochtend. “Funkey is er voor de jongste kinderen. Zij komen voor het eerst op de club, samen met hun ouders. Dan willen we zorgen dat hun eerste ervaring goed is, dat ze enthousiast zijn en zich fijn ontvangen voelen”, zegt Juul. “Op zaterdagochtend zijn er veel mensen op ons sportpark, zijn alle velden bezet en zijn er veel andere ouders.”

Een heel verschil met de woensdagmiddag. “Dan is het veel rustiger en zijn er geen wedstrijden. Het is dan lang zo levendig niet. We zien nu al dat het werkt dat we de lessen naar de zaterdag hebben verplaatst.”

undefined

Bij de club blijven

Veel kinderen die meedoen aan funkey stromen daarna door naar de benjamins van de club, de leeftijdsgroep vanaf 6 jaar. En ook de ouders voelen zich betrokken bij HC Uden. “We vinden het heel mooi als de ouders graag op het sportpark komen. Bijvoorbeeld om een kopje koffie te drinken, maar we zijn ook altijd op zoek naar vrijwilligers. Want met meer vrijwilligers kunnen we weer meer activiteiten organiseren. We hebben ook een programma voor ouders zonder hockeyervaring: trimhockey. Dat is voor ouders die het leuk vinden om zelf te zien en ervaren wat voor sport hun kind doet.”

Het profiel van Hockey Club Uden vind je hier.

Foto’s: HC Uden

  • Datum: 19-03-2015
#Clubvandemaand #Hockey

Lees ook