Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Op Persoonlijkegezondheidscheck.nl kan iedere Nederlander van 18 jaar of ouder zich laten adviseren over zijn persoonlijke gezondheid. Deze wetenschappelijke online test is mogelijk gemaakt door negen artsenorganisaties en gezondheidsfondsen, waaronder Landelijke Huisartsen Vereniging, Nederlands Huisartsen Genootschap, Hartstichting, Diabetes Fonds, Nierstichting en Longfonds, vanuit de hoop dat mensen zelf aan de slag gaan met het verbeteren van hun gezondheid en minder vaak (of bij een serieus gezondheidsprobleem in elk geval eerder bij) bij een dokter belanden. De check moet er in tweede instantie voor zorgen dat er minder verzuimd wordt van werk.

undefined

Verborgen leed

De volgende cijfers geven aan dat er nog veel verborgen leed is op het vlak van de persoonlijke gezondheid van Nederlanders:

  • 1 miljoen mensen leven dagelijks met hart- en vaatziekten in Nederland;
  • 200.000 mensen lopen rond bij wie de diagnose diabetes nog niet is gesteld;
  • 1 op de 10 mensen loopt rond met ‘verborgen nierschade’;
  • 300.000 mensen hebben een zeer groot risico op de longziekte COPD, zonder dat zij dit weten.

Met de check komen dreigende ziekten veel eerder aan het licht. “Als je eenmaal diabetes hebt of een burn-out, is de weg terug naar een gezond leven veel moeilijker”, zo vertelde initiatiefnemer Coen van Kalken, directeur van kenniscentrum Niped, aan het AD. “Hoe vaak komt de dokter niet tot de conclusie dat je er eerder bij had kunnen zijn?”

Hoe werkt het?

De online gezondheidscheck is geheel gratis, alleen voor eventuele aanvullende onderzoeken moet worden betaald. Op de website maak je een gezondheidsprofiel aan en vul je een vragenlijst in. Daarin komen vragen aan de orde over je gewicht, lengte en leeftijd, maar ook over hoe vaak en hoeveel je beweegt, wat je eet, welke erfelijke ziekten een rol spelen binnen je familie en of een aantal specifieke symptomen op jou betrekking hebben.

Uit de op basis van wetenschappelijk onderzoek samengestelde vragenlijst rolt een persoonlijk gezondheidsrapport. Daarin wordt met behulp van de kleuren rood, oranje en groen in achttien kaders duidelijk hoe het gesteld is met díe gezondheidsfactoren waar je zelf wat aan kunt doen. Hoe meer groen je ziet, hoe beter je lichaam ervoor staat.

undefined

Naast inzicht biedt de Persoonlijke Gezondheidscheck ook oplossingen. Je ontvangt tips over hoe je je gezondheid kunt verbeteren, bijvoorbeeld in de vorm van beweegadvies, op een manier die past bij jouw situatie en persoon. Wanneer je die tips opvolgt, word je vitaler en verklein je de kans op veelvoorkomende chronische ziekten. Alleen bij een hoog risico (lees: veel rood) word je geheel volgens de medische richtlijnen naar de huis- of bedrijfsarts verwezen. In de praktijk geldt dat voor één op de tien deelnemers.

Gezondbon

Je kunt ook aanvullend labonderzoek laten doen, zoals bloed- of urinetesten. De kosten hiervoor kun je voldoen met een zogenaamde Gezondbon. Steeds meer werkgevers bieden deze bon aan hun werknemers aan: goed voor de werknemer, want de kosten worden gedeeltelijk vergoed door de werkgever, maar ook voor de werkgever, want de kosten voor de bon zijn fiscaal aftrekbaar en een gezonde werknemer verzuimt minder. Ook verzekeraars verstrekken de bon, bijvoorbeeld aan cliënten met een aanvullende verzekering. Je kunt de bon ook zelf aanschaffen.

Doe de check!

Wil jij ook weten hoe het met je gezondheid gesteld is? En zou je graag tips krijgen om wat aan je conditie te doen? Doe dan de Persoonlijke Gezondheidscheck. Baat het niet, dan schaadt het niet…

Bron en foto’s: Persoonlijkegezondheidscheck.nl

  • Datum: 01-03-2015
#Tipvandeweek #Preventie

Lees ook