Bescherm je hart, doe aan yoga

Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India, als een manier om tot een diepere staat van meditatie te komen. En dat is tot op de dag van vandaag waar het bij yoga om draait. Met yoga-oefeningen breng je lichaam en geest met elkaar in balans.

Eenvoudig

Bij yoga denken veel mensen aan ingewikkelde posities, gecompliceerde oefeningen en zweverig gedoe. De meeste klassieke yoga-oefeningen zijn echter best eenvoudig uit te voeren. De exercities waarvoor veel kracht en lenigheid nodig zijn, komen pas later voorbij.

Yoga wordt dus al eeuwen beoefend, en inmiddels over de hele wereld. Iedereen kan aan yoga doen: kinderen, jongeren, zwangere vrouwen, volwassenen en ouderen. Het is een vorm van lichaamsbeweging die heel geschikt is voor mensen die niet in staat zijn om zwaardere inspanningen te verrichten, bijvoorbeeld ten gevolge van een blessure.

Goed voor je hart

Dat yoga niet alleen goed is voor je geestelijk welzijn, maar ook voor je hart bleek eind vorig jaar uit een grote review van Erasmus Universitair Medisch Centrum. Professor Myriam Hunink onderzocht welke effecten yoga heeft op de conditie van het hart. Ze bekeek met haar collega’s de resultaten van maar liefst 37 studies waaraan in totaal bijna 3.000 mensen werden onderzocht. Bij mensen die aan yoga deden, bleken bloeddruk en cholesterol minder hoog te zijn.

Gezondheidsvoordelen

Er zijn veel verschillende soorten yoga: denk aan hatha-yoga, power yoga en kundalini-yoga. De meeste vormen zijn niet zwaar genoeg om mee te tellen voor de aanbevolen hoeveelheid aan dagelijkse beweging van dertig minuten. Toch blijkt het gunstig te zijn voor je hart om aan yoga te doen.

Vergeleken met géén beweging heeft yoga aanzienlijke voordelen. In vergelijking met andere vormen van lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen of joggen, bleek het effect van yoga niet beter of slechter voor de gezondheid van het hart.

“De resultaten van het onderzoek laten zien dat het doen van yoga potentieel zeer nuttig en in mijn ogen de moeite waard kan zijn”, aldus Hunink. Maar waarom yoga nu precies gunstig zou zijn voor het hart, is nog altijd niet duidelijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig. De veronderstelling is op dit moment dat het vooral de kalmerende werking is die van yoga uitgaat, die ervoor zorgt dat beoefenaars van yoga minder stress ervaren. Stress is een risicofactor voor een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Yoga werkt

Ben jij ook op zoek naar ontspanning? En wil je op een aangename manier je risico op hart- en vaatziekten verkleinen? Begin dan met yoga, alleen thuis of samen met anderen. Want yoga werkt!

Foto: Shutterstock