Wat heb ik nodig om goed beschermd te gaan skeeleren?

Skaten of skeeleren – twee termen die we door elkaar gebruiken, maar die hetzelfde betekenen – is een goede vervanger voor hardlopen, omdat je je gewrichten minder intensief belast. Net als bij hardlopen ben je lekker in de buitenlucht bezig. Tegelijk verbrand je veel calorieën en maak je je spieren sterker, vooral je bovenbeenspieren en je bilspieren.

Skates kopen

Om onbezorgd te genieten van het skeeleren is het belangrijk dat je comfortabel zittende skates draagt waarmee je voldoende grip hebt op de ondergrond. Een skate bestaat uit drie onderdelen: schoenen, remmen en wielen. Let per onderdeel op het volgende:

  • schoenen moeten comfortabel zitten en voldoende ondersteuning bieden aan je enkels;
  • wielen moeten passen bij de activiteit waarvoor je ze wilt gebruiken;
  • remmen zijn er in verschillende soorten en maten, maar de hielstop is het meest gangbare remmodel. Een goed remsysteem is essentieel.

Laat je goed informeren bij een skate- of schaatswinkel bij jou in de buurt.

Bescherming

En dan de juiste bescherming. Een helm is echt een musthave als je gaat skaten op de openbare weg. Je bent immers kwetsbaar in het verkeer en of je veilig weer thuiskomt heb je niet alleen zelf in de hand. Dat is ook afhankelijk van de oplettendheid van andere weggebruikers en van de ondergrond.

Polsblessures komen het meeste voor bij inline-skaters, vooral botbreuken. Onderzoek heeft aangetoond dat polsbeschermers effectief zijn in het voorkomen van polsblessures. Zonder goede polsbescherming loop je zelfs meer dan tien keer zo veel risico op een blessure. Kniebeschermers en elleboogbeschermers helpen om breuken, schaafwonden en kneuzingen te voorkomen en absorberen de impact van een val. De kap van de beschermer zorgt ervoor dat je na een val doorglijdt, waardoor de klap van de val wordt verdeeld.

Vaak op de grond

Begin je net met skeeleren, houd er dan maar rekening mee dat je vaak valt en dus regelmatig op de grond ligt. Je kunt dan gebruikmaken van een zogenaamde crashpant: een korte stretchbroek met een zachte opvulling bij je dijbenen en je stuitje. Je kunt deze broek gewoon dragen onder je normale kleding.

Meer lezen?

Hier op Sport.nl vind je meer informatie over skaten.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar content@sport.nl.

 

Bron: KNSB

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 19-02-2015