Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Fietsen bij een toer- of wielerclub is heel wat anders dan een gewoon ritje naar je werk, school of de supermarkt. Je snelheid ligt een stuk hoger en je fietst in een groep, wiel aan wiel, naast en achter elkaar, wat best spannend kan zijn. De wegkapitein helpt groepjes beginnende fietsers veilig op weg. De wegkapiteins worden opgeleid door de sportbonden NTFU en KNWU.

Plezierig en veilig

De belangrijkste taak van de wegkapitein is om je op een plezierige en veilige manier in een groep te laten fietsen. In zijn gele hesje bepaalt hij de route van de trainingstocht en de snelheid en stemt hij die snelheid af op de zwakste leden van de groep. De wegkapitein neemt de verkeersregels in acht, leeft de gedragscode van de sportbonden na en houdt in de gaten of alle leden van de groep zich netjes aan de regels houden. Doe je dat niet, dan spreekt de wegkapitein je daarop aan. Hij laat de groep rouleren tijdens het fietsen, zodat iedereen kan wennen aan het fietsen op kop, in het midden en in het laatste wiel.

Veel ongelukken

Het is als wielrenner belangrijk om de verkeersregels goed te kennen en in acht te nemen. Tussen 2010 en 2012 verdubbelde het aantal wielrenners dat na een valpartij in het ziekenhuis belandde. Vooral in de bebouwde kom gebeuren veel ongelukken. Vaak zijn dat aanrijdingen tussen wielrenners en gewone fietsers.

Meer weten?

Wil je meer weten over de cursus Wegkapitein bij de NTFU? Bezoek dan de website van de bond.

 

Foto: Shutterstock

  • Datum: 17-02-2015
#Fietsen #Veiligheid

Lees ook