Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Freerunning is één van de urban sports die vooral sinds 2013 sterk in opkomst zijn. De basis bestaat uit rennen, klimmen en springen. Door de sierlijke bewegingen is freerunning bijna een kunstvorm. Ook BMX’en, skateboarden, breakdance en tricking (een combinatie van acrobatiek en vechtsport) behoren tot deze urban sports.

Stap voor stap

Gaat een salto maken vanaf een dak je wat te snel? Geeft niks, je leert freerunnen stap voor stap. Als je het nog nooit gedaan hebt, kun je de sport veilig leren bij een gymclub. In een hal vol touwen, kasten, rekken en trampolines maak je onder deskundige begeleiding je eerste salto’s en andere tricks en moves. De dikke matten zorgen voor een zachte landing. Kijk maar eens naar deze promovideo van gymclub Levitas.

Freerunning jam

Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt in freerunning – maar helemaal uitgeleerd ben je nooit. Elk nieuw obstakel is een nieuwe uitdaging die je met vloeiende bewegingen te lijf gaat. Dat maakt freerunning zo gaaf! Steeds meer gymclubs bieden freerunning aan en de KNGU is erg actief in het organiseren van evenementen voor freerunners. Sinds eind 2014 plant de gymnastiekbond regelmatig een zogenaamde Freerunning Jam, waarbij in de gymzaal een parcours vol uitdagende obstakels wordt uitgezet en waar je ook nog nieuwe trucs en technieken leert.

YouTube-held

Freerunning doe je alleen of samen met anderen. Vooral op jongeren heeft de stoere en spectaculaire sport een grote aantrekkingskracht. De echte sterren van het freerunnen leggen hun coole moves en tricks natuurlijk vast op video. De Nederlanders Bart van der Linden en Tom de Roon bijvoorbeeld, die met hun filmpjes op YouTube al meer dan 10.000 views scoorden. 

Urban sports event

Ook Amsterdam laat zich niet onbetuigd in het organiseren van activiteiten voor freerunners. De hoofdstad heeft plannen voor een jaarlijks terugkerend evenement voor urban sports (waartoe ook freerunning behoort), vertelde Mariska Woertman, directeur van Topsport Amsterdam, eind vorig jaar aan Sport & Strategie. "Hoe het er precies uit gaat zien, dat weten we nog niet maar het komt er wel wat ons betreft. Topsport Amsterdam en sportmarketingbureau TIG Sports onderzoeken nu serieus de mogelijkheden en werken de ideeën verder uit. Met een beetje hulp van de gemeente en het bedrijfsleven creëren we voor de jongens en meisjes die aan urban sports doen een mooi podium om op te excelleren.” 

Tien basisvoorwaarden

De KNGU heeft op haar website de tien basisvoorwaarden voor iedere freerunner op een rijtje gezet. Dit zijn ze:

 1. Creativiteit: je zoekt telkens naar nieuwe bewegingen om te maken, ook op plekken waar je al duizend keer bent geweest.
 2. Vooruitgang: het gaat niet om steeds verder springen, maar om steeds meer controle krijgen over de bewegingen.
 3. Vrienden: waar in Nederland of ter wereld je ook komt als freerunner, overal vind je mensen om samen mee te trainen. Je leert veel nieuwe mensen kennen.
 4. Avontuur: als freerunner zoek je altijd naar nieuwe avonturen en uitdagingen.
 5. Veiligheid: je leert snel in te schatten of je een sprong veilig kunt maken. Het is belangrijk dat je goed luistert naar je lichaam en jezelf niet te veel pusht. Check ook steeds of je omgeving veilig is om te bewegen.
 6. Respect voor de omgeving: als freerunner zorg je ervoor dat je geen beschadigingen of overlast veroorzaakt. Elke spot is een speeltuin en daar zorg je goed voor.
 7. Fun: freerunning is fun. Onder freerunners hangt een sfeer van lol maken, elkaar helpen en tips geven.
 8. Aandacht voor milieu en natuur: freerunners trainen buiten en waarderen de natuur. Ze hebben veel respect voor het milieu en de natuur.
 9. Ontdekken: freerunners speuren zo veel mogelijk plekken af om nieuwe trainspots te vinden en mooie uitzichten te ontdekken.
 10. Jong blijven: freerunning houdt je jong van geest en haalt het kind in je naar boven.

Duizelingwekkend

Nog meer spectaculaire beelden zien? Bart van der Linden, de Nederlandse held op het gebied van freerunning, heeft een YouTube-kanaal vol. Schrik niet van de duizelingwekkende hoogtes in onderstaande video!

Meer weten?

Kijk hier voor meer informatie over freerunning.

Foto: Flickr CC / Thor

 • Datum: 27-02-2015
#Sportvandemaand #Trends

Lees ook