Smakelijk sportief: rendang met venkelsalade

Ingrediënten venkelsalade

1 druppel olijfolie
1 strooibeweging kurkuma
1 strooibeweging kerrie
2 gram gember, fijngesneden
Sap van ½ limoen
8 gram gemalen kokos
1 eetlepel honing
100 gram ananas, gesneden
100 gram venkel, zeer fijn gesneden

Ingrediënten rendang

75 gram zilvervliesrijst
1 theelepel sambal badjak
1 teentje knoflook, fijngesneden
5 gram gember, fijngesneden
½ theelepel gemalen koriander
½ theelepel kerrie
½ theelepel kurkuma
½ theelepel komijn
2 eetlepels ketjap manis
10 gram gemalen kokos
100 ml gezeefde tomaten
5 gram kokosolie
120 gram biefstuk, in blokjes van 2 bij 2 centimeter
60 gram ui, fijngesneden

Bereidingswijze venkelsalade

  • Verhit de olijfolie in de wok.
  • Strooi daarop de kurkuma, kerrie en gember.
  • Laat dit heel zachtjes een minuutje smoren, zet vervolgens de hittebron uit.
  • Voeg de limoensap, kokos, honing, ananas en venkel toe en roer met een pollepel stevig door elkaar.
  • Haal de salade uit de wok en serveer deze in een schaal. 

Bereidingswijze rendang en rijst

  • Zet de zilvervliesrijst met ruim kokend water op en laat in 8 minuten gaar koken.
  • Als de rijst gaar is, giet dan het overtollige vocht af. Laat de rijst met de deksel op de pan staan.
  • Meng ondertussen de sambal, knoflook, alle specerijen, ketjap manis en kokos door de gezeefde tomaten.
  • Verhit de kokosolie in de wok van de venkelsalade en bak de biefstukreepjes gedurende circa 1 minuut fel op hoog vuur.
  • Voeg de ui toe en roerbak nog 1 minuut.
  • Giet het specerijenmengsel erbij en laat dit enkele minuten zachtjes stoven. 

Bereidingstijd

30 minuten

Voedingswaarde

Energie: 767 kilocalorieën
Eiwit: 41 gram
Vet: 23 gram
Koolhydraten: 102 gram
Voedingsvezels: 7 gram

Kookweetje

Kurkuma is een zeer gezonde specerij en werkt als antioxidant. Antioxidanten vangen vrije radicalen (schadelijke stoffen) die vrijkomen tijdens intensieve inspanningen. Deze zijn dus zeer belangrijk voor een snel herstel en optimale prestatieverbetering.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

Publicatiedatum: 09-02-2015