Smakelijk sportief: kalfslever met parelgort
Onder de noemer ‘Smakelijk sportief’ vind je op Sport.nl elke week een smakelijk én sportief recept. Deze week: kalfslever met appel, ui, kapucijners en parelgort. Een smaakvol wintergerecht met een hoge voedingswaarde. En, erg belangrijk voor sporters, rijk aan ijzer, wat ervoor zorgt dat het zuurstoftransport in het lichaam gesmeerd loopt. Eet smakelijk!

Ingrediënten
50 gram gort
350 ml water
25 gram rozijnen
100 gram kalfslever, in plakjes gesneden
Peper en zeezout naar smaak
5 gram kokosolie
30 gram ui, in ringen gesneden
1 appel (goudrenet), in parten geschild
100 gram diepvrieskapucijners
2 eetlepels appelstroop
30 ml water
Bereidingswijze
- Kook de gort in 350 milliliter water rustig kokend met de deksel op de pan in 30 minuten gaar.
- Voeg na 20 minuten de rozijnen toe.
- Bestrooi de kalfsleverplakjes met peper en zeezout naar smaak.
- Verhit de kokosolie in de wok.
- Bak de kalfslever om en om op matig hoog vuur in circa 5 minuten gaar, de kalfslever moet mooi rosé blijven.
- Haal de kalfslever uit de wok.
- Voeg de ui en de appel toe en roerbak 1 minuut.
- Voeg de kapucijners toe en roerbak nogmaals 1 minuut op hoog vuur en daarna op een laag vuurtje laten staan.
- Neem een steelpan en verhit de appelstroop met het water. Roer dit met een garde tot een gladde saus en leg de plak kalfslever daarin. Verwarm deze door.
- Giet de gare gort uit op een bolzeef en serveer direct op een bord.
- Leg het kapucijnermengsel erbovenop en als laatste de kalfslever met de appelstroopsaus.
Bereidingstijd
35 minuten
Voedingswaarde
Energie: 597 kilocalorieën
Eiwit: 32 gram
Vet: 10 gram
Koolhydraten: 96 gram
Voedingsvezels: 18 gram
Kookweetje
Kalfslever is goed verkrijgbaar bij vakspecialisten, zoals de keurslager. De gort is ook te vervangen door 75 gram ongekookte zilvervliesrijst of 200 gram aardappelen.
Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter
Publicatiedatum: 23-02-2015