Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De maatregel moet voorkomen dat jongeren tijdens het voetballen hersenletsel oplopen. Om de helm een stoer imago te geven, heeft Unitas twaalf zwarte exemplaren gekocht en voorzien van het logo van de club. Alle keepers tot en met 12 jaar trainen en spelen verplicht met deze helm. De komende jaren wil de vereniging de helm ook verplicht gaan stellen voor juniorenkeepers tot en met 18 jaar. De jonge keepers zelf vinden het dragen van de helm niet vervelend, zo blijkt bij een bezoek van het Algemeen Dagblad aan de voetbalvereniging.

KNVB vindt het oké

Aan diezelfde krant laat woordvoerster Maruschka van Soest van de KNVB weten dat de voetbalbond het invoeren van een helm voor jonge keepers overlaat aan de verenigingen zelf. “Als een club vindt dat dit veiliger is, vinden wij het oké. Een helm dragen met als doel jezelf te beschermen is volgens de spelregels toegestaan, mits het geen gevaar oplevert voor de tegenstander.” De voetbalbond gaat het dragen van een helm niet actief promoten. “Dit is echt een keuze van clubs.” 

Hoofdband

De bekendste helmdragende doelman is Petr Cech van de Engelse topclub Chelsea (zie foto). Hij draagt de helm al sinds hij eind 2006 een schedelbasisfractuur opliep door een botsing met de knie van een speler van de tegenstander. Maar niet alleen keepers hebben kopzorgen over het voorkomen van hoofdblessures. In Nederland draagt Jochem Jansen, verdediger van eerstedivisieclub FC Oss, elke wedstrijd een hoofdband nadat hij vorig seizoen maanden niet kon voetballen omdat hij een bal van een ploeggenoot op zijn achterhoofd kreeg.

 

Foto: AFP / Adrian Dennis

  • Datum: 12-02-2015
#Materiaal #Preventie #Voetbal

Lees ook