Helft jongeren niet zonder kleerscheuren terug van wintersport

Circa 46 procent van de jongeren die de afgelopen vijf jaar op wintersport zijn geweest, heeft schade of pech gehad op vakantie (tegenover 37 procent van de oudere wintersporters). Dat blijkt uit onderzoek van ANWB Reisverzekering in samenwerking met onderzoeksbureau Multiscope.

Top zes

De zes meest voorkomende wintersportschades gemeld door jongeren zijn:

  1. staken van de vakantie door een val of blessure (18 procent);
  2. ziekenhuisopname of doktersbezoek (17 procent);
  3. schade aan skiuitrusting en andere materialen (17 procent);
  4. diefstal of verlies van persoonlijke waardevolle spullen, zoals smartphone en tablet (12 procent);
  5. problemen met de reisorganisatie, het vervoersbedrijf of de verhuurder van de accommodatie (7 procent);
  6. diefstal of verlies van skiuitrusting (7 procent).

undefined

In de papieren

Tegen de verwachting in blijken jongeren meer dan oudere wintersporters zich zorgen te maken voorafgaand aan hun vertrek. Maar liefst vier op de vijf jongeren breken zich het hoofd over hun wintersportvakantie.

undefined

De grootste kopzorgen hebben zij over het gemis van geliefden en het feit dat er geen familie in de buurt is om hen te helpen als zij in de problemen komen. De taal vormt voor hen een probleem. Oudere wintersportgangers maken zich meer zorgen over tegenvallende weercondities onderweg. Jong en oud delen de angst voor het feit dat iemand uit hun reisgezelschap iets overkomt, tegenvallende weercondities op de plaats van bestemming of dat de zorgkosten bij schade of pech enorm in de papieren gaan lopen omdat de verzekering niet toereikend blijkt te zijn.

undefined

Extra kosten

En dat laatste blijkt niet zonder reden te zijn. De ondervraagde jongeren hebben vaker te maken gehad met extra kosten omdat ze niet of onvoldoende verzekerd bleken. Maar liefst 13 procent van de jongeren overkwam dit (tegenover 8 procent van de oudere wintersporters).

Niet iedere wintersporter realiseert zich dit, maar met een zorgverzekering en een standaard reisverzekering zijn de kosten van een reddingsactie met een helikopter of ‘banaan’ van de piste of de kosten van een gipsvlucht terug naar huis over het algemeen niet gedekt. Medische kosten en uitgaven die samenhangen met een skiongeval, zoals ambulancekosten of de gipsvlucht, zijn vaak alleen gedekt als je wintersportdekking mét medische kosten hebt. Wintersportdekking vergoedt ook de kosten die worden gemaakt om je van de piste te halen. Denk trouwens ook aan je aansprakelijkheidsverzekering. Als je zelf een ongeluk veroorzaakt, ben jij aansprakelijk.

Daar komt nog bij dat de medische zorg in wintersportgebieden veelal in privéklinieken plaatsheeft, die veel hogere tarieven rekenen dan wij in Nederland gewend zijn. Heb je geen wintersportdekking mét medische kosten afgesloten, dan moet je zelf het verschil bijbetalen.

Zonder zorgen

Wil je niet voor onverwacht hoge medische kosten komen te staan, sluit dan een reisverzekering met wintersportdekking én dekking van medische kosten af. Dan hoef je tijdens je verblijf in de sneeuw geen kopzorgen te hebben in geval van medische nood.

Bron: ANWB en Verkeersbureaus.info
Foto: Shutterstock
 

Publicatiedatum: 25-02-2015