Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Bij onze grootouders stonden ze meestal zeven dagen per week op het menu, maar aardappelen hebben flink aan populariteit ingeboet. Vooral mensen onder de 30 jaar zetten nog maar zelden gekookte aardappelen op tafel. Een slecht imago speelt de pieper parten, en dan met name de veronderstelling dat je van het eten ervan dik wordt en dat ze ongezond zijn.

Fabel 1: van aardappelen word je dik

De aardappel heeft het imago dat je er flink van aankomt, terwijl we rijst en pasta juist zien als licht voedsel. De cijfers tonen echter wat anders aan: 200 gram aardappelen bevat 150 kilocalorieën, 200 gram rijst 250 kilocalorieën. Ook in 200 gram pasta zit ongeveer 250 kilocalorieën. Aardappelen bevatten bovendien helemaal geen vet. Aardappelen zijn pas dikmakers als je ze eet met mayonaise of als ze tijdens het bakken zwemmen in de boter. Zo bevat een bakje patat zonder mayonaise maar liefst 700 kilocalorieën. 

Fabel 2: aardappelen zijn ongezond

Piepers zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen. Bijvoorbeeld vitamine C, B-vitaminen, kalium, magnesium en ijzer. Er zijn zelfs weinig andere producten waar zo veel kalium in zit per portie dan aardappelen. Zeker voor sporters is dat belangrijk. Want kalium is nodig voor het samentrekken van de spieren en voor het aanmaken van eiwitten (ook belangrijk voor spieropbouw). Ook helpt kalium je bloeddruk op een normaal niveau te houden en speelt het een belangrijke rol bij het energieverbrandingsproces in je spieren. Kook of stoom je de aardappel in de schil, dan zit hij ook nog boordevol vezels: essentieel voor een goede werking van je darmen. Bovendien verliezen ze bij koken of stomen minder vitaminen, mineralen en smaak.

Promotie van de pieper

Alle reden dus om de aardappel niet uit je maaltijden te schrappen. Zeker niet als je sport. Ook de Nederlandse Aardappel Organisatie juicht het – uiteraard – alleen maar toe als we meer aardappelen gaan consumeren. Om ons te overtuigen is deze week haar campagne Power to the Pieper van start gegaan, die het eten van aardappelen moet promoten, onder andere met een leuk filmpje.

Wat staat er vanavond op tafel?

Wat dacht je van kalkoenrepen met aardappelknolselderijpuree en witlof? Het recept vind je hier.

 

Bronnen: Voedingscentrum, Powertothepieper, EditieNL, Leontien.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 20-02-2015
#Voedingsstoffen #Mineralen #Vitamines

Lees ook