De sportbestuurders van nu zijn voornamelijk man, ouder dan 45 jaar en worden gedreven door de wil om iets terug te doen voor de maatschappij. De sportbestuurder van morgen is juist jonger dan 45 jaar en vindt naast maatschappelijke betrokkenheid ook persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Dat toont het onderzoek, uitgevoerd door GfK in opdracht van NOC*NSF, aan.

Ervaring opdoen

Nog altijd heeft maar een klein aantal vrouwen de ambitie om een bestuurlijke functie in de sport te bekleden. Slechts 5 procent wil in de toekomst zitting nemen in een verenigingsbestuur. De sportbestuurder van de toekomst kijkt verder dan het maatschappelijk belang alleen. Een bestuursfunctie moet vooral leuk zijn en de kans bieden om ervaring op te doen en je eigen netwerk uit te breiden. 

Te weinig kennis

Als mensen geen zin hebben in een bestuursfunctie, dan is dat vaak omdat ze vinden dat ze te weinig kennis of vaardigheden hebben. 26 procent van de niet-geïnteresseerden noemt die reden. Andere redenen om geen bestuursfunctie te willen, zijn te weinig tijd of te weinig betrokkenheid bij de vereniging. Mooi nieuws voor de verenigingen is dat maar liefst acht procent van de Nederlandse bevolking tussen de 18 en 80 jaar in de toekomst wél een sportbestuursfunctie wil bekleden. 

Vraag het bij de vereniging

Lijkt een functie in een verenigingsbestuur je leuk, maar denk jij ook dat je te weinig kennis of vaardigheden in huis hebt? Laat je daar niet door weerhouden, maar informeer gewoon eens vrijblijvend bij de vereniging wat er mogelijk is. Kom je echt kennis tekort of is het nodig om je vaardigheden bij te spijkeren? Dan is daar vast wel een cursus of een begeleidingstraject voor. 

Meer weten?

Geïnteresseerd in de onderzoeksresultaten? Hier vind je de complete Rapportage Sportbestuurders van onderzoeksbureau GfK.

 

Foto: Shutterstock

 

  • Datum: 10-02-2015
#Beleid #NOC*NSF #Trends #Vrijwilligers

Lees ook