Club van de maand: Tennisclub Pagnevaart

Een jaar of zeven geleden is TC Pagnevaart actief aan de slag gegaan om jongeren meer bij de club te betrekken, vertelt coach van het WhoZnextteam Alex Oonincx. “Ik zat op dat moment in de jeugdcommissie, als enige jongere. Het was lastig om jeugd vast te houden voor de vereniging, vooral jongeren in de middelbare schoolleeftijd. Daar wilden we wat aan doen. We ontvingen informatie van de tennisbond over het WhoZnext-project en over de J-score.”

Meer activiteiten

Die J-score meet hoe toegankelijk en aantrekkelijk een vereniging is voor haar jeugdleden. TC Pagnevaart nodigde jongeren uit om naar de avond te komen waarop de uitkomsten besproken werden. Alex: “Daar werd besproken wat al goed ging en ook wat beter kon. De betrokkenheid van de jeugd kon bijvoorbeeld beter. Daarom hebben we een WhoZnextteam opgericht: een commissie met jongeren tussen de 14 en 21 jaar. Zij organiseren activiteiten voor hun leeftijdsgenoten.”

undefined

Naar het pretpark

Alex geeft een voorbeeld van zo’n activiteit: “We zijn in 2008 begonnen met een tennistoernooi op één dag voor de jeugd en dat organiseren we nog steeds elk jaar. Daar wordt gedubbeld van negen uur ’s ochtends tot een uur of tien ’s avonds. Het toernooi is vooral een heel gezellige dag. Ook naast de wedstrijden is er van alles te doen: er staat een roeiapparaat, er is eten en drinken. Ook organiseren we regelmatig een dagje weg: bijvoorbeeld naar een pretpark of naar het zwembad.”

undefined

Mix van leeftijden

Waarom het WhoZnextteam zo’n succes is? “Jongeren weten zelf het beste wat hun leeftijdsgenoten leuk vinden”, antwoordt Alex. “En waarom het specifiek voor onze club goed werkt: door de diversiteit in leeftijden van het team. Je ziet ook wel dat een vriendengroep zo’n commissie vult en dat zij dan allemaal tegelijk stoppen omdat ze gaan studeren. Door de mix van leeftijden weet het team ook van jongeren van diverse leeftijden wat ze leuk vinden.”

Bovendien kunnen de leden van het WhoZnextteam hun vrienden aanspreken om ook mee te doen aan de activiteiten. “Al vinden ze dat soms best lastig”, weet Alex. “Maar zij weten wel hoe ze hun vrienden moeten bereiken. Jongeren lezen bijna geen e-mail meer, ze communiceren alleen via WhatsApp. Dankzij de jongeren blijven wij op de hoogte van hoe we hen het beste kunnen bereiken.”

Vrijwilliger van de toekomst

Het aantal oudere jeugdleden van TC Pagnevaart is flink gestegen de afgelopen jaren. “Er zijn een stuk meer jeugdleden seniorlid geworden dan een aantal jaren geleden”, zegt Alex. “En WhoZnext blijkt ook een manier om de vrijwilliger van de toekomst op te leiden. Als jongeren te oud worden voor WhoZnext blijven ze vaak als vrijwilliger bij de club betrokken. Niet allemaal, want een aantal van hen gaat ook studeren en op kamers. Maar als ze hier blijven worden ze vaak vrijwilliger, dat is mooi om te zien. Inmiddels zit in elke commissie van onze club wel iemand die vroeger bij WhoZnext zat.” 

Publicatiedatum: 18-02-2015