Waar moet ik op letten bij hardlopen in de regen?

Je zou het niet verwachten, maar van hardlopen in de regen kun je je beter gaan voelen. Een trainingsrondje op een druilerige dag kan zelfs voor een euforisch gevoel zorgen. Maar inderdaad, het is wel degelijk van belang om je aan te passen aan dit natte weertype. Wanneer je onderstaande tips opvolgt, leveren je hardloopsessie in de regen voortaan nog meer op.

Motivatie

Het moeilijkste aan hardlopen in de regen is de deur uit zien te komen. Binnen blijven is meestal een net iets aanlokkelijker gedachte dan je begeven in weer en wind. Maar als je je eenmaal hebt weten te motiveren om je sportkloffie aan te trekken en de deur uit te gaan, kan het je veel brengen.

Veel hardlopers geven zelfs de voorkeur aan hardlopen in de regen. Zolang je warm en droog blijft met de juiste kleding en schoenen, kan het heel stimulerend.

Schoeisel

Lopen met natte schoenen – het is misschien wel het ergste van trainen in de regen. Met een paar waterdichte loopschoenen voorkom je dat je voeten doorweekt raken. Daarnaast bieden deze waterproof schoenen door hun grove profiel vaak extra steun en stabiliteit bij het lopen op een glibberige ondergrond. Geen overbodige luxe, zeker niet als je veelal in het donker gaat lopen.

Zorg dus dat je schoenen waterdicht zijn, een grof profiel hebben en genoeg ondersteuning bieden. Een goede ventilatie is eveneens van belang. Vochtafvoerende hardloopsokken kunnen ook helpen om blaren als gevolg van zweet of klamme voeten te voorkomen.

Kleding

Uiteraard trek je bij een (dreigende) bui regenbestendige kleding aan. Let er daarbij op dat deze kleding ademend is, winddicht en waterafstotend, thermoregulerend en van lichte materialen gemaakt. Je wilt immers warm blijven, maar zeker geen last hebben van allerlei doorweekte kledinglagen. Krijg je het snel koud, kies dan voor een ademende top met een winddichte buitenlaag.

Zoek, zeker als je wat langere afstanden loopt, tops en broeken uit die zijn gemaakt van lichte materialen en let erop dat zij geen naden hebben. Zo beperk je huidwrijving tot een minimum en kan het vocht goed afgevoerd worden van de huid. Lichte laagjes die je gemakkelijk kunt uittrekken als je eenmaal bent opgewarmd, zijn ideaal. Een baseballpet biedt uitkomst om de regen uit je gezicht te houden, zodat je goed kunt zien waar je loopt.

Techniek

Als je in dit soort weersomstandigheden gaat hardlopen, is een ongelukje zo gebeurd. Je hebt niet alleen te maken met slecht zicht, maar rent toch ook op ongelijke ondergronden. Let dus nog meer dan anders op de weg en op eventuele obstakels. En pas je aan:

  • verlaag je tempo naargelang de omstandigheden;
  • neem kleinere passen, zodat je meer controle hebt;
  • blijf alert om ongelukken te voorkomen – gladde trottoirs, modderige paden en nat mos leveren allemaal slipgevaar op;
  • houd je ogen op het pad voor je om te voorkomen dat je in een diepe plas stapt;
  • zorg dat het profiel op je schoenzolen niet te veel is afgesleten, zodat je grip blijft houden;
  • let bij elke pas goed op hoe en waar je voet neerkomt

Overige aandachtspunten

Of het nu regent of niet, zou voor je trainingsschema niet al te veel moeten uitmaken. Je kunt je routine er wel enigszins aanpassen. Doe je warming-up bijvoorbeeld lekker binnen. Dan sta je tenminste niet in de plensregen en kun je meteen tempo maken zodra je buiten komt, waardoor je minder geneigd bent je te bedenken.

Soms zie je de bui wel aankomen. Loop bij een slechtweerverwachting in een lus of van deur tot deur in plaats van een langeafstandsroute van A naar B. Zo kun je afhaken als de weersomstandigheden snel verslechteren.

Zit je hardloopsessie erop, trek je natte kleding dan snel uit om te voorkomen dat je ziek wordt. Tijdens het hardlopen voel je de kou waarschijnlijk niet, maar eenmaal thuis koel je rap af.

Heb je een keer niet zo veel zin om naar buiten te gaan voor een rondje in de regen? Denk dan aan de beloning die erop volgt en stap gewoon de deur uit. Douchen moet je toch!

Bron: Asics.nl
Foto: Flickr/CC anthony_mayfield

Publicatiedatum: 17-01-2015