Waar leer ik op een leuke manier meer over golfregels?

Bij elke sport moet je je aan bepaalde regels houden. Deze regels bepalen het karakter, de charme en de taal die binnen de sport wordt gesproken. Zonder deze regels zouden sporten niet uniek zijn. Er is één sport die er – als het gaat om sportregels – toch wel bovenuit steekt: golf.

Je eigen scheids

Golf is begonnen als een sport voor echte heren. Vanaf het allereerste begin is duidelijk dat je de regels goed moet kennen. Er gaat bij een potje golf immers geen scheidsrechter mee de baan op – je bent als het ware je eigen scheidsrechter. Dit zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat de gemiddelde golfer de basis aan regels wel kent, al was het maar omdat de meeste golfers met ambitie het golfregelexamen hebben afgelegd. Dit schriftelijke examen, bestaande uit dertig meerkeuzevragen (tien over etiquette, negentien over regels en één vraag over de Stableford-rekenwijze) is nodig om een handicap te behalen.

undefined

Naarmate de tijd (inmiddels al 250 jaar) vorderde, zijn er steeds meer regels bij gekomen. Al deze voorschriften staan tot in detail beschreven in het Royal & Ancient Golfregels en Amateurstatus Regelboek, dat elke vier jaar verschijnt.

Hoezo saai?!

Maar hoe leer je 250 jaar aan regels en tradities aan zonder dat het saai wordt? De Nederlandse Golf Federatie (NGF) biedt de actuele golfregels stap voor stap aan via een heel modern communicatiemiddel: Facebook. Op de Facebookpagina van de golffederatie worden de regelsituaties met behulp van aansprekende illustraties duidelijk uitgelegd en aantrekkelijk weergegeven.

Test jouw golfregelkennis

Met enige regelmaat plaatst de NGF een regelvraag – voor de één een makkie, voor de ander een hersenkraker – waarmee je je golfkennis online kunt testen. Het resultaat kun je delen met vrienden en bekenden. Dat je niet de enige bent die het belangrijk vindt om het spel naar behoren te spelen, blijkt wel uit de bezoekcijfers van de NGF-pagina: gemiddeld kijken er zo’n 20.000 tot 50.000 mensen naar de golfregelpostings, die over het algemeen circa 300 reacties krijgen.

undefined

Wanneer je reageert op de regelvragen, maak je nog kans op prijzen ook. Onder de golfers met het goede antwoord wordt een negenstappenplanboekje, een lesboekje behorende bij de speelsterkte van de winnaars, verloot. Hierin staan diverse vaardigheden en tips om de speelsterkte van de speler te verlagen.

Competitie

Bezoek je de Facebookpagina via een computer (dus niet mobiel), dan kun je ook nog deelnemen aan een leuke regelquiz. Je bent en blijft een sporter: daag andere golfers uit om het tegen je op te nemen en deel je highscore via je eigen Facebookpagina.

Hoe zit het met jouw kennis ten aanzien van de regels van het golfspel? Durf je de uitdaging aan? Neem dan eens een kijkje op Facebook en laat je hersenen kraken. Erg leerzaam en leuk om te delen.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar content@sport.nl.

Bron: SPORTNEXT.nl en Nederlandse Golf Federatie
Foto's
: Facebook

Publicatiedatum: 10-01-2015