Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Snowboarden is hartstikke gezond. Met wat bochtenwerk op de piste verbrand je enorm veel calorieën, tot wel 350 kilocalorieën per uur. En dat alles terwijl je lekker buiten bent, in de vrije natuur.

Maar de sport kent natuurlijk ook risico’s. De meest voorkomende ongelukken zijn polsbreuken en andere blessures aan armen en schouders. Maar ook hoofdletsel komt voor. Voordeel in vergelijking met het alpineskiën is dan weer dat snowboarden vriendelijker is voor knieën en enkels.

Bijzonder

Een bijzondere tak van het snowboarden is freeriden: snowboarden buiten de piste. In deze wintersportvorm, die het traditionele off-piste skiën combineert met snowboarden, staat het zelf vinden en rijden van de meeste ideale lijnen centraal. Daarbij bepaalt de snowboarder zelf hoeveel risico hij aankan, welke lijn hij kiest en met welke snelheid hij van de berg af roetsjt. Kijk en geniet!

Freeriden is zeker niet nieuw, het bestaat al zolang er geskied wordt. Vroeger waren er immers geen pistes en liften en ging iedereen al freeridend naar de bakker in het dorp. De razendsnelle ontwikkelingen in gebruikte materialen, marketing, de toegenomen aandacht van de consument voor de manier waarop hij zijn vrije tijd kan invullen en zijn hang naar belevenissen hebben ervoor gezorgd dat het aantal beoefenaars van de sport de laatste jaren enorm is gegroeid.

Risico’s

De risico’s die met off-piste snowboarden gepaard gaan, maken de sport aantrekkelijk, maar leveren ook gevaar op. Terechtkomen in een lawine is een van die gevaren, maar ook afgronden en gletsjers zijn factoren van formaat. En kom je eenmaal ongelukkig ten val, dan vind je toch net wat lastiger hulp dan je collega-wintersporters op de piste. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent op het echte off-pistewerk.

Vaak is de start van de afdaling te bereiken vanuit de skilift. Soms is een kleine klim nodig om te komen op de mooiste uitgangspositie voor je adrenalinekick. En met een drop off met een heuse helikopter voel je je helemaal James Bond.

undefined

Materiaal

Voor freeriden worden speciale boards gebruikt. Anders dan voor andere snowboardvarianten zijn deze boards veelal in langere lengtematen verkrijgbaar. Ook hebben ze een beter drijfvermogen en ze bieden de mogelijkheid om je bindingen verder naar achteren te zetten. Daarbinnen is een eindeloze hoeveelheid varianten te koop, van freeride-georiënteerde alleskunners tot pure poederplanken.

Omdat je dikwijls een stukje moet wandelen om het begin van de door jou gewenste afdaling te bereiken, is het handig om je board aan je rugzak te kunnen bevestigen. Op die manier heb je je handen vrij. Je wilt natuurlijk niet constant wegzakken in de sneeuw. Met sneeuwschoenen, brede en lange loopijzers die om de softboot moeten worden vastgemaakt, los je dit probleem eenvoudig op.

Veiligheidstips

Bedenk wel: you only live once. Belangrijk bij freeriden is dat je te allen tijde je hoofd erbij houdt. Een goede voorbereiding verkleint risico’s en maakt dat je je kans om in geval van calamiteiten snel hulp te krijgen vergroot. Neem voor een veilige afdaling onderstaande veiligheidstips in acht:

 1. Ben je van plan om off piste te gaan? Volg dan eerst een lawinecursus.
 2. Bereid je fysiek voor op de zware inspanningen die het snowboarden buiten de piste vergen. Zorg ervoor dat je bochtenwerk en stoptechnieken op peil zijn.
 3. Zorg ervoor dat je je materiaal op orde hebt: kleed je warm aan, check je board, schoenen en bindingen en vergeet je zonnebril niet.
 4. Neem altijd een lawinepieper, schep, sondeerstok en rugzak met airbag mee. In sommige landen is dit verplicht.
 5. Berg de lawinepieper goed op, onder je kleding, en verzeker je ervan dat je je materiaal niet onderweg verliest (borg je rugzak bijvoorbeeld extra aan je benen).
 6. Train van tevoren hoe je het materiaal moet gebruiken. In geval van calamiteiten heb je echt geen tijd om dat nog uit te zoeken.
 7. Neem een ehbo-set mee.
 8. Sla de alarmnummers van hulpdiensten op in je mobiele telefoon.
 9. Check twee keer per dag de weersvoorspellingen en lawinewaarschuwingen voor het gebied waarin je wilt gaan snowboarden.
 10. Snowboard niet alleen. En neem indien mogelijk een plaatselijke gids mee.
 11. Snowboard niet met harde muziek op. Zorg ervoor dat je alles om je heen goed kunt horen.
 12. Als je op een gletsjer bent, stap dan niet van je snowboard af. Daarmee verklein je de kans dat je in een gletsjerspleet terechtkomt.
 13. Ken je grenzen. Schat je eigen capaciteiten zo goed mogelijk in en bedenk goed of de risico’s die je neemt verantwoord zijn.
 14. Probeer nieuwe, spannende dingen bij voorkeur aan het begin van de dag, als je nog fris bent, en in aanwezigheid van iemand anders (liefst een instructeur of gids).
 15. Stop op tijd, voordat je echt moe bent. Wees erop bedacht dat de kou invloed kan hebben op je reactiesnelheid.

Meer weten?

Vind jij snowboarden ook het mooiste wat er is en wil je meer weten over andere sneeuwdisciplines, zoals freestyle, alpine en freeski? Klik dan hier voor een compleet overzicht of bezoek Wintersport.nl.

Bronnen: Voorkomblessures.nl, Wintersport.nl en Wikipedia
Foto header: Flickr/CC Phat Carlos
Overig beeld: Flickr/CC Gergely Csatari

 • Datum: 30-01-2015
#Sportvandemaand #Wintersport

Lees ook