Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Ingrediënten

250 gram aardappelen, geschild en in gelijkmatige stukken klein gesneden
250 gram boerenkool uit de diepvries
Peper en zeezout naar smaak
Water
100 gram rundertartaar
5 gram kokosolie
75 gram piccalilly
25 ml water

Bereidingswijze

  • Doe de aardappelen in een kookpan, met de boerenkool erbovenop.
  • Voeg water toe tot de aardappelen bijna onder water staan en breng op hoog vuur aan de kook.
  • Laat vervolgens met de deksel op de pan in 20 minuten op laag vuur gaar koken.
  • Bereid tijdens het koken van de boerenkool het tartaartje.
  • Maak het tartaartje wat platter en kruid met peper en zeezout naar smaak.
  • Verhit de kokosolie in de wok en bak het tartaartje om en om in 4 minuten.
  • Neem het tartaartje uit de wok en voeg de piccalilly en het water toe. Breng al roerend aan de kook, de piccalillysaus is nu klaar.
  • Inmiddels zijn de aardappelen gaar. Voeg peper en zeezout naar smaak toe.
  • Stamp met een stamppotstamper de boerenkool en aardappelen fijn.
  • Roer de boerenkool nog even goed door met een pollepel.
  • Plaats de boerenkool op een bord en schep de piccalillysaus eromheen, met het tartaartje erbovenop.

Bereidingstijd

30 minuten

Voedingswaarde

Energie: 469 kilocalorieën
Eiwit: 33 gram
Vet: 14 gram
Koolhydraten: 53 gram
Voedingsvezels: 15 gram

Kookweetje

Giet het weinige kookvocht dat over is van de bereiding van de aardappelen niet af. Hierdoor blijven smaak en vitaminen in de boerenkool en is geen boter of melk nodig om de massa weer smeuïg te maken. Boerenkoolstamppot is ook lekker te eten met bijvoorbeeld wat augurkjes en zilveruien. 

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

  • Datum: 19-01-2015

Lees ook