Hoe verklaar ik mijn plotselinge conditieverlies?

Wanneer een arts de patiënt niet in levenden lijve heeft gezien, is zijn diagnose niet geheel betrouwbaar. Dat geldt ook in deze situatie. Op basis van de gegevens die je zelf verstrekt, kunnen bepaalde algemeenheden worden geconcludeerd. Je mag er echter niet van uitgaan dat onderstaand antwoord uitputtend en afdoend is. Daarvoor is echt een consult nodig waarbij art en patiënt elkaar daadwerkelijk ontmoeten.

Signaal

Een goede conditie geeft je een fit en energiek gevoel. Maar die krijg je niet zomaar! Je moet wel tijd en ruimte reserveren om te gaan sporten en erop letten dat je gezond eet. Het grootste deel van de volwassen Nederlanders beweegt onvoldoende, met als gevolg een matige tot slechte fysieke conditie en overgewicht. Dat verklaart het vele gepuf en gehijg dat je om je heen hoort bij het traplopen.

Soms echter is een sluimerende ziekte de oorzaak van conditieverlies. Merk je dat je plotseling veel sneller moe bent dan voorheen, en dat inspanning je meer energie kost dan eerst, probeer dan altijd de oorzaak te achterhalen. Zeker als de klachten gedurende langere tijd aanhouden. Wees alert op signalen van je lichaam en neem klachten serieus.

Onderzoek

Uit je vraag maak ik op dat je inmiddels medisch onderzocht bent. Je geeft aan dat het onlangs gemaakte Electro Cardiogram (ECG, hartfilm) een verhoogde activiteit van de boezem van het hart laat zien. Door deze snelle samentrekking van de boezems kunnen de hartkamers zich minder goed met bloed vullen, waardoor er minder bloed kan worden rondgepompt door het lichaam. Jouw onregelmatige hartactiviteit kan zeer goed de achteruitgang in je conditie verklaren: als het lichaam bij inspanning meer zuurstof nodig heeft in de spieren, kan het hart de vraag niet meer aan. In rust daarentegen hoeven er geen problemen te zijn.

Middels medicijnen en eventueel een stroomstoot kunnen de ritmestoornissen weer verdwijnen. Soms zijn deze hartkloppingen een uiting van een andere onderliggende ziekte, maar vaak wordt er geen oorzaak gevonden van de ritmestoornissen. Vermoeidheid, alcohol en koffie kunnen de klachten uitlokken. Vaak komen dit soort hartklachten binnen één familie vaker voor. Vraag eens rond bij familieleden of zij zich in je klachten herkennen.

Sportief

Voor je sportieve activiteiten hoeven deze hartritmestoornissen geen gevolgen te hebben. Integendeel, je bent je nu meer bewust van de beperkingen in je fysieke gesteldheid en zal eerder geneigd zijn medische adviezen ter harte te nemen. Dat is in eerste instantie: meer bewegen en verstandiger eten voor een gezonder gewicht. De eerste stap naar een gezondere leefstijl heb je twee jaar geleden al gezet toen je stopte met roken, nu het vervolg.

Waarschuwing

Stilstand is achteruitgang: als er onvoldoende wordt bewogen, zal de fysieke conditie minder worden. Ook het verouderingsproces heeft een negatief effect op de conditie, maar de negatieve impact op de conditie van een maand in bed liggen is vele malen groter dan die van dertig jaar ouder worden. Dit laat zien dat het belangrijk is ook (of juist!) op oudere leeftijd aan je conditie te werken!

Wees er echter op bedacht dat een achteruitgang in het fysieke een uiting kan zijn van een onderliggende ziekte. Maak je je zorgen, maak dan altijd een afspraak bij je huisarts of sportarts. Een sportarts is gespecialiseerd in het testen en meten van de fysieke conditie in relatie tot gezondheid. Zij kunnen je zorgen wegnemen en zullen je indien nodig doorverwijzen naar gespecialiseerde zorg.

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar content@sport.nl.

Bron: Sportzorg.nl (deze vraag is beantwoord door sportarts Valentijn Rutgers)
Foto: Shutterstock.com

Publicatiedatum: 21-01-2015