Hoe kies ik de juiste skischoenen?

Wanneer je besluit om skischoenen aan te schaffen, is dat vaak een behoorlijke hap uit je vakantiebudget. Logisch dat je goed beslagen ten ijs wil komen en de juiste vragen wil kunnen stellen aan de winkelmedewerker. Er zijn een paar punten die enige aandacht behoeven.

Maat

Koop je skischoenen in de juiste maat. Neem je gewone schoenmaat als uitgangspunt en laat je voet in de winkel even opnieuw opmeten. Veel fabrikanten van skimaterialen leveren hun skischoenen in hele en halve schoenmaten, opdat vrijwel elke klant een passende schoen kan vinden. Let wel: het is de binnenschoen die in halve maat verkrijgbaar is. De buitenschoen voor een halvemaatskischoen is gewoon gelijk aan die van een hele maat. Twijfel je tussen twee maten, kies dan altijd de kleinste. Skischoenen worden tijdens gebruik namelijk ruimer. Let er wel op dat je je tenen vrij kunt bewegen en dat je de voorkant niet raakt. Daarbij komt dat de hiel goed gefixeerd moet zijn, zodat je tijdens het skiën niet naar boven of naar voren kunt in de schoen.

Pasvorm

Naast de juiste maat is ook de pasvorm van de schoen van groot belang. Elke voet is anders, dus niet elke schoen past ons allemaal. Laat je voeten goed bekijken door iemand die er verstand van heeft. Of je nou brede of smalle voeten hebt, een hoge wreef of dikke kuiten, er is altijd wel een model te vinden dat geschikt is voor jouw lichaam. Probeer verschillende merken en modellen, zodat je ze goed kunt vergelijken.

Skiniveau en -stijl

Kies een skischoen die past bij jouw skistijl en -niveau. Voor beginnende skiërs is een soepele schoen gewenst, terwijl skiërs met de nodige ervaring juist een stijve schoen nodig hebben. Vraag de verkoopmedewerker ook naar de hoogte van de schacht, de verstelmogelijkheden en de hoek waarin de schoen naar voren staat.

Overige tips

Naast deze drie belangrijke punten is het handig om de volgende zaken in overweging te nemen:

  • neem nooit zomaar een paar schoenen over van iemand anders;
  • ga niet op koopavond of zaterdag voor advies naar de sportzaak, maar kies een moment uit waarop de verkoopmedewerker voldoende tijd voor je heeft;
  • houd er rekening mee dat je voeten opzwellen tijdens het skiën. Ga dus niet aan het begin van de dag skischoenen passen, maar doe dat na enige lichamelijke inspanning of in de middag;
  • pas de schoenen altijd aan beide voeten;
  • pas skischoenen altijd met je eigen skisokken en draag nooit meer dan één paar;
  • haal de binnenschoen uit de buitenschoen en pas dan nogmaals. Wees erop bedacht dat het mogelijk is dat het ineens weer wat krap kan aanvoelen als je de binnenschoen weer in de buitenschoen doet en hem opnieuw past. Soms is er namelijk sprake van ingekorte binnenschoenen;
  • denk je dat je de juiste schoen gevonden hebt, loop er dan enige tijd mee door de winkel;
  • schaf altijd een op maat gemaakt zooltje aan;
  • spreek met de verkoopmedewerker een regeling af indien de schoen tijdens de skivakantie toch niet blijkt te voldoen. Veel winkels nemen de schoen dan terug tegen een huurtarief;
  • probeer de schoenen regelmatig thuis uit;
  • laat u niet verleiden door koopjes in allerlei huis-aan-huisfolders. Skischoenen koop je niet elke dag. Betrouwbaar advies van een vakkundige verkoper levert een goed stel schoenen op en voorkomt een hoop gedoe. 

Bekijk ook onderstaande video van de Nederlandse Ski Vereniging. Daarin legt Rolf Westerhof, technisch redacteur van Wintersport Magazine en snow safety-specialist, nog eens uitgebreid uit waar je op moet letten. 

Ook een vraag?

Heb jij ook een vraag over sport? Mail deze dan naar content@sport.nl.

Bron: NSkiV
Foto: Flickr/CC Lucy Crabapple

Publicatiedatum: 29-01-2015