Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

En dat is precies wat muziekstreaming-dienst Spotify voor je heeft gedaan. Om te bepalen welke songs je langer aan het sporten houden, ging Spotify een samenwerking aan met Shaun T, fitnessgoeroe en oprichter van INSANITY, en dr. Costas Karageorghis, internationaal expert op het gebied van muziek en trainingen en sportpsycholoog aan Brunel University in Londen.

Doel van de samenwerking was om niet alleen de populairste fitnessvormen voor 2015 te benoemen, maar om daarvoor ook de perfecte playlist op te stellen: een lijst met nummers die er stuk voor stuk voor zorgen dat je het meeste uit elke training haalt.

Fitnesstrends

Volgens fitnessgoeroe Shaun T zal de fitnesswereld in 2015 gekenmerkt worden door een bovenmatige belangstelling voor Tabata, Cardio Dance, INSANITY, krachttraining en CrossFit. Efficiëntie en effectiviteit zijn sleutelwoorden.

Shaun T: “In 2015 blijven mensen zwoegen tijdens hun workouts, met efficiëntere programma’s die High Intensity Interval Training (HIIT) toepassen. Niemand heeft tijd om uren door te brengen in de sportschool, en dat is ook niet nodig. Korte, intensieve workouts zoals INSANITY en Tabata zullen de boventoon voeren.”

Analyse

Een analyse van meer dan 11 miljoen workout-playlists op Spotify toonde aan dat ‘All About That Bass’ van Meghan Trainor wereldwijd de meest gestreamde workout-track is, gevolgd door ‘Till I Collapse’ van Eminem en ‘Dark Horse’ van Katy Perry.

Op basis van deze bevindingen heeft dr. Costas verschillende playlists samengesteld die de ultieme steun in de rug zijn tijdens een workout. Hij stelde op basis van het aantal beats per minuut (bpm) en de ritmische opbouw, melodie, harmonie en songtekst van een nummer een op maat gemaakte formule op. Hiermee kon hij bepalen welke nummers sportievelingen wereldwijd helpen om op de been te blijven.

Playlists

Dr. Costas: “Verschillende muzikale factoren, zoals een songtekst, tempo of ritme van een nummer, kunnen onze lichamelijke reacties beïnvloeden. Daardoor zijn sommige nummers beter geschikt om te beluisteren tijdens een workout dan andere. Ik heb verschillende Spotify-playlists samengesteld die passen bij de populairste workout-trends van 2015 en die je helpen om jezelf te pushen – of je nu losgaat tijdens een Tabata-training of zweet tijdens een CrossFit-workout.”

Angela Watts, VP Global Communications bij Spotify: “Door het combineren van de analyse van 11 miljoen workout-playlists met de fitnesstrends van 2015 van Shaun T en het onderzoek van dr. Costa hebben we een 2015 Fitnesstrends-playlist samengesteld. Dus als je al actief aan het sporten bent, heb je nu de motivatie om je aan je goede voornemens te houden!”

Beluister de complete Ultimate Workout Playlist for 2015 op Spotify.

Trend 1: INSANITY

Een intensieve, bootcamp-achtige workout waarbij deelnemers hun mentale en fysieke grenzen opzoeken.

Dr. Costas: “Deze selectie van muziek is opgebouwd om wilskracht te verhogen en heeft het hoogste gemiddelde tempo van de vijf playlists. Met 140 bpm helpt het hoe dan ook om de adrenaline te laten stromen. Tracks zijn geselecteerd om te passen bij de hartslag van deelnemers, met als hoogtepunt het nummer ‘Changing’ van Sigma. Dit up-temponummer met 171 bpm zorgt ervoor dat je op een hoog tempo door kunt gaan.”

 1. ‘Sing’ – Ed Sheeran (120 bpm);
 2. ‘Heroes (We Could Be)’ – Alesso ft. Tove Lo (126 bpm);
 3. ‘Let’s Go’ – Calvin Harris ft. Ne Yo (128 bpm);
 4. ‘Lips Are Movin’ – Meghan Trainor (139 bpm);
 5. ‘Dare (La La La)’ – Shakira (144 bpm);
 6. ‘Don’t Stop’ – 5 Seconds of Summer (150 bpm);
 7. ‘American Beauty/American Psycho’ – Fall Out Boy (151 bpm);
 8. ‘Changing’ – Sigma ft. Paloma Faith (171 bpm);
 9. ‘Bang Bang’ – Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj (150 bpm);
 10. ‘Marilyn Monroe’ – Pharrell Williams (117 bpm).

Beluister de ultieme INSANITY-playlist op Spotify.

Trend 2: Tabata

Intervaltraining in vier minuten en acht intervallen waarbij de sporter zelf de intensiviteit van de training bepaalt. Vraagt om een uptempo playlist.

Dr. Costas: “Deze playlist is vergelijkbaar met de INSANITY-playlist als je naar de intensiviteit kijkt, met een indrukwekkend gemiddeld tempo van 118 bpm. Het wordt gekenmerkt door sterkte songteksten, zoals ‘I don’t ever want to give up’ en ‘I’m stronger than I’ve been before’.”

 1. ‘Everything Is Everything’ – Gabriel Garzon-Montano (86 bpm);
 2. ‘Figure It Out’ – Royal Blood (108 bpm);
 3. ‘Wrapped Up’ – Olly Murs ft. Travie McCoy (122 bpm);
 4. ‘Won’t Look Back’ – Duke Dumont (124 bpm);
 5. ‘Time Of Our Lives’ – Pitbull & Ne-Yo (124 bpm);
 6. ‘The Night Is Still Young’ – Nicki Minaj (128 bpm);
 7. ‘I Will Never Let You Down’ – Rita Ora (128 bpm);
 8. ‘Break Free’ – Ariana Grande ft. Zedd (130 bpm);
 9. ‘All About That Bass’ – Meghan Trainor (134 bpm);
 10. ‘Sugah Daddy’ – D’Angelo & The Vanguard (93 bpm).

Beluister de ultieme Tabata-playlist op Spotify.

Trend 3: Cardio Dance

Dansvorm waarbij het hart getraind wordt. Het belangrijkste bij een Cardio Dance-playlist is dat het een constante, sterke en ritmische flow heeft.

Dr. Costas: “Het ritme van de nummers is een belangrijk onderdeel van deze playlist: een duidelijke maat faciliteert als hoofddoel om op de muziek te kunnen bewegen. Met een gemiddelde temp van 111 bpm en opbeurende songteksten zijn de nummers in deze playlist erg geschikt om op te dansen. Ook hebben ze verschillende muzikale kenmerken die ritmisch bewegen stimuleert.”

 1. ‘Fancy’ – Iggy Azalea ft. Charli XCX (95 bpm);
 2. ‘Boss’ – Fifth Harmony (103 bpm);
 3. ‘Problem’ – Ariana Grande (103 bpm);
 4. ‘Uptown Funk’ – Mark Ronson ft. Bruno Mars (115 bpm);
 5. ‘Crazy Stupid Love’ – Cheryl Cole ft. Tinie Tempah (120 bpm);
 6. ‘Right Here’ – Jess Glynne (120 bpm);
 7. ‘I Loved You’ – Blonde ft. Melissa Steel (123 bpm);
 8. ‘Fireball’ – Pitball ft. John Ryan (124 bpm);
 9. ‘Real Love’ – Clean Bandit & Jess Glynne (125 bpm);
 10. ‘I’m Not The Only One’ – Sam Smith (82 bpm).

Beluister de ultieme Cardio Dance-playlist op Spotify.

Trend 4: krachttraining

Is gebaseerd op technieken die turners tijdens hun trainingen uitvoeren en voegt die samen tot een training die voor iedereen toegankelijk is. Bij deze training gaat het er vooral om je gedachten te verzetten.

Dr. Costas: “Deze playlist bevat mid-temponummers met een gemiddelde van 112 bpm. Het reflecteert de langzame, gestage bewegingen en isometrische contracties, zoals in de ringen hangen of een handstand maken. Muziek helpt om aandacht weg te nemen bij de gevoelde spierpijn tijdens de training. De nummers zorgen ervoor dat je geen pijn meer voelt.”

 1. ‘Good Kisser’ – Usher (98 bpm);
 2. ‘Ghost’ – Ella Henderson (105 bpm);
 3. ‘My Love’ – Route 94 ft. Jess Glynne (120 bpm);
 4. ‘Come Get It Bae’ – Pharrell Williams (120 bpm);
 5. ‘Go All Night’ – Gorgon City ft. Jennifer Hudson (121 bpm);
 6. ‘Pushing On’ – Oliver $ & Jimi Jules (122 bpm);
 7. ‘Gecko’ – Oliver Heldens & Becky Hill (125 bpm);
 8. ‘When A Fire Starts To Burn’ – Disclosure (124 bpm);
 9. ‘Funknroll’ – Prince (98 bpm);
 10. ‘Stay With Me’ – Sam Smith (85 bpm).

Beluister de ultieme Krachttraining-playlist op Spotify.

Trend 5: CrossFit

Combineert verschillende trainingen en voegt elementen zoals powerlifting, olympisch gewichtheffen, turnen en atletiek samen. Wat muziek betreft draait het allemaal om het creëren van de perfecte setting.

Dr. Costas: “De muziek wordt niet gelijktijdig gebruikt om bewegingen te sturen, maar wordt op de achtergrond afgespeeld om de setting te bevorderen. Nummers moeten niet te hard worden gedraaid omdat het ritmegevoel en volgorde van aanwijzingen van de trainer belangrijk zijn om de zeer intensieve pasjes onder de knie te krijgen. Dit is een mid-tempo-playlist (gemiddeld 113 bpm) en zorgt voor de ideale achtergrondmuziek.”

 1. ‘Don’t’ – Ed Sheeran (96 bpm);
 2. ‘It’s My Birthday’ – Will.i.am ft. Cody Wise (101 bpm);
 3. ‘Fun’ – Pitbull ft. Chris Brown (114 bpm);
 4. ‘Waves’ – Mr. Probz (120 bpm);
 5. ‘Rather Be’ – Clean Bandit ft. Jess Glynne (121 bpm);
 6. ‘I Wanna Feel’ – Second City (122 bpm);
 7. ‘My Head Is A Jungle (MK Remix)’ – Wankelmut & Emma Louise (124 bpm);
 8. ‘La La La’ – Naughty Boy ft. Sam Smith (125 bpm);
 9. ‘Art Official Cage’ – Prince (130 bpm);
 10. ‘Thinking Out Loud’ – Ed Sheeran (79 bpm).

Beluister de ultieme CrossFit-playlist op Spotify.

Bron en foto: Spotify

 • Datum: 31-01-2015
#Motivatie #Fitness #Trends

Lees ook