Gebruik je kop, zet een helm op!

“Nederlanders worden steeds betere skiërs, zoeken dus ook meer het avontuur op”, vertelde Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging onlangs. Steeds vaker gaan skiërs en snowboarders off-piste, met alle risico’s van dien.

Skiën en snowboarden

Hoe goed je ook bent en hoeveel je ervaring je ook hebt, snowboarden en skiën zonder helm is niet aan te raden. Wil je een blessure en eventueel hoofdletsel voorkomen? Dan is het dragen van een helm van levensbelang, zeker als je je buiten de pistes begeeft. Naast een helm draag je tijdens het skiën ook skihandschoenen, een skibril en (afhankelijk van de situatie) een rugbeschermer. Tijdens het snowboarden draag je een snowboardbril, snowboardhandschoenen, een veiligheidsriem, een rugprotector, een heupbeschermer, kniebeschermers, polsbeschermers en uiteraard een snowboardhelm.

Schaatsen

Het is heel verstandig om tijdens het schaatsen een helm te dragen. Je kunt een val of botsing nu eenmaal niet altijd voorkomen. Er kan iemand tegen je aan schaatsen of er kunnen oneffenheden in het ijs zitten waardoor je onderuitgaat. Het dragen van een helm zorgt ervoor dat op het moment dat je hoofd het keiharde ijs raakt de klap wordt verdeeld over een groter oppervlak. Op deze manier voorkom je ernstig hoofdletsel. Ook zorgt een helm ervoor dat de impact geabsorbeerd wordt op het moment dat je hoofd contact heeft met het ijs.

Er bestaat geen officiële schaatshelm. Kies daarom voor een fietshelm, snowboardhelm of shorttrackhelm. Wanneer je kiest voor een fietshelm, kies dan wel voor een exemplaar zonder uitstekende punten, deze is namelijk niet geschikt.

Aankooptips

Wanneer je tot aanschaf van een helm overgaat, moet je met een aantal dingen rekening houden.

  1. Ga eens kijken bij een speciaalzaak of online webshop met een groot assortiment. Het voordeel van een winkel is dat je een deskundige om advies kunt vragen en meerdere soorten helmen kunt vergelijken.
  2. Pas meerdere (soorten) helmen. Het is de bedoeling dat je de helm altijd draagt als je gaat sporten, dus dan moet de helm ook comfortabel zitten.
  3. Let op dat je de juiste maat helm koopt. Om dit te testen moet je met je hoofd schudden. Blijft de helm zitten terwijl je dit doet? Dan is het de juiste maat. Wel moet je natuurlijk opletten dat de helm niet knelt, want hierdoor kun je gedurende de training hoofdpijn krijgen. Twijfel je, dan kan een medewerker van de desbetreffende winkel ook precies opmeten welke maat jij nodig hebt. Koop je een skihelm? Let er dan op dat de achterkant van de helm je nek niet raakt. Als dit wel zo is, verliest de helm het beschermende effect.
  4. Het is belangrijk dat de helm de juiste pasvorm heeft en de vorm van je hoofd volgt. Kies daarom voor een ovale in plaats van een ronde pasvorm.
  5. Door een lichtgewicht helm te kopen voorkom je dat je hem op een gegeven moment niet meer opzet omdat je hem te zwaar vindt. Hoe lichter de helm is, hoe lekkerder deze zit.
  6. Let er bij het passen op dat het bandje van de helm niet in je huid snijdt. Dit zou namelijk weer een reden kunnen zijn om hem niet op te zetten. Het bandje zit goed als het je oren helemaal vrij laat.
  7. Controleer ook de sluiting. Deze moet je gemakkelijk met één hand kunnen openen. Daarnaast moet de sluiting dicht blijven zitten bij volwassenen op het moment dat je aan het riempje trekt. Bij kinderen moet deze daarentegen wel direct losschieten.
  8. Draag je een (zonne)bril tijdens het sporten? Zet die dan op tijdens het passen, je bril moet goed onder je helm passen.
  9. Koop je een tweedehands exemplaar? Kijk dan heel goed naar eventuele beschadigingen. Een helm kan namelijk niet meer veilig zijn na een val. Het is sowieso niet aan te raden om een helm te kopen die ouder is dan vijf jaar.

Voorkomen is beter dan genezen, dus sport verstandig en draag een helm.

Bron: Gebruikjekop.nl
Foto: Flickr/CC fxp

Publicatiedatum: 11-01-2015