Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Voor vrouwen is de sportbeha een essentieel onderdeel van de sportuitrusting. De borstbeweging tijdens het sporten kan voor circa 74 procent opgevangen worden door een sportbeha. Een normale beha vangt dit maar voor 38 procent op. Toch draagt 44 procent van de vrouwen geen sportbeha tijdens het sporten.

Het belang van een sportbeha

Zonder voldoende ondersteuning kan het gewicht van de borsten voor een verkeerde lichaamshouding zorgen. Dit is van negatieve invloed op de sportprestatie en kan bovendien leiden tot hoofd-, nek-, rug- en armpijn. Daarnaast kan het ontbreken van voldoende borstondersteuning zorgen voor ongemak en pijn tijdens het sporten en kan het onherstelbare schade als borstverzakking en striae tot gevolg hebben. Het dragen van de juiste sportbeha voorkomt dit grotendeels en draagt bovendien bij aan je sportplezier!

De juiste sportbeha

Een goede sportbeha zorgt ervoor dat de borstbeweging tijdens het sporten geminimaliseerd wordt. Hoe minder de borsten bewegen, hoe beter. De beha moet goed aansluiten, maar mag niet knellen. Helaas kun je bij de aanschaf van een sportbeha niet altijd vertrouwen op de maat op het label. Om de juiste sportbeha te vinden moet je de beha altijd passen. Alleen dan kom je erachter of de beha voldoende ondersteuning biedt en comfortabel zit.

Welke sportbeha voor jou geschikt is, is allereerst afhankelijk van de hoeveelheid borstondersteuning die nodig is. Die hangt af van een aantal punten:

 • leeftijd: oudere vrouwen en vrouwen die net zwanger zijn geweest hebben meer ondersteuning nodig. Borsten hebben geen spiermassa en worden voornamelijk ondersteund door de huid. Aangezien de huidelasticiteit afneemt naarmate je ouder wordt, wordt de ondersteuning die de huid kan bieden minder en is er meer ondersteuning van een beha nodig;
 • cupmaat: grotere borsten zijn zwaarder en hebben daarom (vanzelfsprekend) meer ondersteuning nodig dan kleinere borsten;
 • sportsoort: niet alle soorten sporten zorgen voor evenveel borstbeweging. Zo is bij sporten als hardlopen en paardrijden meer ondersteuning nodig dan bij fietsen of wandelen.

Nadat je hebt bepaald hoeveel ondersteuning je nodig hebt, kun je kiezen uit twee verschillende soorten sportbeha’s:

 • een compressiesportbeha: een sportbeha zonder cups. Deze beha bestaat uit één stuk elastisch materiaal en zorgt ervoor dat beide borsten tegen de borstkas gedrukt worden. De compressiebeha is geschikt voor vrouwen met kleine tot middelgrote borsten, voor sporten waarbij minder borstondersteuning nodig is;
 • een ingekapselde sportbeha: een sportbeha met twee aparte cups die de borsten volledig bedekken. De beha heeft brede schouderbanden en is speciaal gemaakt om de borsten tijdens het sporten voldoende ondersteuning te geven. De ingekapselde sportbeha is geschikt voor vrouwen met een grotere cupmaat (cup D of hoger), voor sporten waarbij veel borstondersteuning nodig is.

Voor vrouwen met cupmaat D of hoger kan het verstandig zijn om, voor voldoende ondersteuning, een ingekapselde sportbeha met daaroverheen een compressiebeha te dragen.

Waar moet je verder op letten?

Wanneer je hebt bepaald welk type sportbeha voor jouw lichaam het meest geschikt is, zijn er nog enkele aandachtspunten:

 • de onderband van de beha moet gemaakt zijn van breed, sterk, elastisch materiaal. De band moet niet té strak zitten, dan is de beha te klein. Maar de onderband moet ook niet omhoog kruipen wanneer je je armen omhoog doet, want dan is de beha te groot. Een grotere behamaat vereist een bredere band;
 • de schouderbanden moeten breed en gevoerd zijn. Ze moeten niet in de schouders snijden of van de schouders afglijden;
 • de borsten moeten de cups goed vullen. De borsten mogen niet boven de cups uitstulpen – dan is de beha te klein;
 • de stof moet strak op de huid van de borst liggen. Er mogen geen kreukels, bobbels of ruimte tussen borst en cup aanwezig zijn – dan is de beha te groot;
 • de borsten moeten iets omhoog getild en tegen de borstkast gedrukt worden;
 • de beha moet gemaakt zijn van materiaal dat het zweet van het lichaam afvoert om je koel te houden, zonder de huid te irriteren;
 • het stukje aan de voorkant van de beha, tussen de cups, moet op het borstbeen zitten, niet op het borstweefsel;
 • als de beha beugels heeft, moeten deze goed passen bij de vorm van je borsten. Let erop dat de beugels op de ribben zitten, niet op het borstweefsel, en dat de beugels ook niet te ver doorlopen tot onder de oksels. Kies voor een beha zonder beugels als je geen beugelbeha kunt vinden die goed past bij de vorm van je borsten;
 • spring bij het passen van een sportbeha een paar keer op en neer om te testen of je borsten genoeg ondersteuning krijgen.

Pak in de winkel dus niet de eerste de beste sportbeha met de juiste maatsaanduiding uit het rek, maar neem voldoende tijd om te passen om zo een goed zittende sportbeha te vinden. Twijfel je over de pasvorm? Laat je dan adviseren door een medewerker van de winkel. De juiste sportbeha voorkomt een hoop ellende en maakt het sporten een stuk plezieriger!

Foto: Shutterstock.com

 • Datum: 24-01-2015
#Materiaal

Lees ook