Club van de maand: Budo Ryu Rotterdam

“Wij zijn in 1970 als judoclub onder leiding van mijn vader Dick van der Meer gestart als dependance van de bestaande judovereniging, geleid door Leo Ratten. Mijn vader judode daar al jaren”, vertelt Van der Meer. In 2002 zijn de twee verenigingen samengevoegd tot één vereniging, met activiteiten op twee verschillende locaties.

Zowel Leo Ratten als Dick senior is inmiddels helaas overleden, maar de lessen en activiteiten worden nog altijd in dezelfde sfeer van gemoedelijkheid en gezelligheid verzorgd. De familie ondersteunt de vereniging al sinds de oprichting. “Tot vorig jaar waren het voornamelijk ‘knappe Dick’ en zoon ‘jonge Dick’ van der Meer, met onuitputtelijke creatieve ondersteuning van zus, zwager en nicht. Sinds het overlijden van Dick senior in 2013 zijn wij met zijn vieren de drijvende krachten achter de vereniging, waar wij het familiegevoel graag meegeven aan al onze leden en hun ouders.”

undefined

Leden

De club telt op het moment ruim 250 leden, verdeeld over vier sporten. Judo vormt de grootste groep met ruim 200 deelnemers in de leeftijd van drie tot zeventig jaar. Sinds kort is er ook een groep voor kinderen uit het speciaal onderwijs. Het jiujitsu telt op het moment 28 deelnemers in de leeftijd van acht tot zeventig jaar, het aikibudo telt vijftien en het Chu Yu do acht deelnemers vanaf zestien jaar.

Al een aantal jaren is er sprake van een stijging in het aantal jeugdleden. Bij de senioren is het aantal redelijk stabiel. Van der Meer: “Waar het gaat om het behoud van leden mogen wij ons gelukkig prijzen dat een behoorlijk aantal leden honkvast is. Bij judo en aikibudo hebben we leden die al ruim twintig jaar bij ons sporten. Wat voor ons ook erg leuk is, is dat ouders die als kind bij mijn vader hebben gesport, nu na zo veel jaren weer binnen komen stappen met hun eigen kinderen, om hen hun eigen ervaring met de sport, maar zeker ook met ons te laten meemaken. Hierin komt voor ons het familiegevoel weer terug, wij waarderen iedereen die voor onze vereniging kiest.”

undefined

Mond-tot-mondreclame blijkt het meest op te leveren als het gaat om ledenwerving en -behoud. Daarnaast worden er lessen gegeven op basisscholen om kinderen te laten kennismaken met de sporten. Van der Meer: “Op dit moment worden wij het meest gevonden via onze website en facebookpagina. Daarnaast zorgen we dat er flyers beschikbaar zijn op een aantal vaste locaties in de buurt waar wij lessen verzorgen. En aan het begin van het nieuwe seizoen organiseren we een open dag met demonstraties en openbare lessen. 2015 beginnen we goed met een ‘neem je vriendje-vriendinnetje mee’-actie.”

Sport.nl

Van der Meer is enthousiast over Sport.nl: “Ik vind het een goed initiatief. Dat verenigingen de mogelijkheid krijgen zich op een andere manier in de kijker te spelen, is plezierig. Wij juichen dit toe en zullen verenigingen die wij kennen, of waar wij mee samenwerken er zeker op wijzen om hier ook gebruik van te maken.”

Van der Meer hoopt dat Sport.nl een bijdrage levert aan het vergroten van de bekendheid van vooral onbekendere en kleinere clubs in diverse sporten. Hij vindt het belangrijk dat Budo Ryu Rotterdam op Sport.nl te vinden is. “Het is altijd belangrijk om bekendheid te krijgen voor de sporten die je als vereniging aanbiedt en waar je gepassioneerd voor bent. Dat je daarbij een podium krijgt aangeboden om jezelf te profileren, is zeker mooi meegenomen.”

Bekijk hier de pagina van Budo Ryu Rotterdam.

Foto’s: Budo Ryu Rotterdam

Publicatiedatum: 22-01-2015