Waar moet ik op letten bij de aankoop van mijn eerste hardloopschoenen?

Lopen op voor jouw voeten verkeerde schoenen kan vervelende blessures tot gevolg hebben, dat klopt. Wanneer je je goed laat voorlichten over welke schoenen er op de markt zijn en welk type het beste bij jouw lichaam en hardloopstijl past, kan dat het verschil betekenen tussen slechts enkele maanden hardlopen of een heel leven lang. Blessures kunnen de juist ontbrande motivatie immers een aardige deuk toebrengen. Alleen maar verstandig dus om de kans op kwetsuren op voorhand te verkleinen!

Aandachtspunten

Hoe kies je nu de juiste schoenen? Dat doe je bij voorkeur samen met iemand die bij een professionele sportwinkel werkt. Diegene wil een aantal dingen van je weten, dus zorg ervoor dat je antwoord hebt op vragen als welke afstand je wil lopen, op wat voor terrein je gaat lopen en wat je budget is.

Je zult begrijpen: hardlopen in het bos en in natte omstandigheden vraagt om ander loopmateriaal dan lopen op de verharde weg (denk aan demping, schokabsorptie en grip). Ook de duur van je loopjes is een belangrijke factor in de keuze van de juiste hardloopschoenen. Hoe langer je loopsessies, hoe belangrijker het is dat het goed zit met de schokabsorptie.

Je zult ook gevraagd worden naar jouw manier van lopen. Wat de vorm van je voet is bijvoorbeeld, en in hoeverre je je voet naar binnen afrolt tijdens het lopen. Voor elke voet, breed of smal, is wel een geschikte schoen te vinden.

Bij twijfel niet doen

Aan de hand van de informatie die jij geeft, komt de professional tot een suggestie. Maak niet de fout om dat voorgestelde paar even in de winkel aan te trekken, af te rekenen en huiswaarts te keren! Het is heel gebruikelijk om buiten een testrondje te rennen, zodat je kunt voelen of de schoenen echt bevallen. Trek daarbij voor een eerlijke test wel even goede hardloopsokken aan. Knelt de schoen of irriteert er iets, dan zal dat alleen maar erger worden als je de schoen langer achtereen draagt.

Vraag degene die jou helpt gerust om een ander paar schoenen, zodat je het verschil goed kunt voelen. Heb je je schoenen eenmaal aan, blijf dan niet zitten. Hardloopschoenen beoordeel je staand! Als je staat, schuift je voet namelijk iets naar voren in je schoen: een wezenlijk verschil in hoe de schoen aanvoelt.

Laat je vooral niet leiden door looks alleen. De meeste hardloopschoenen zijn niet moeders mooiste. Aankooptip nummer één is dat de schoenen lekker moeten zitten.

Schrik je van de prijs? Bedenk dan dat goedkoop duurkoop kan zijn. Zorg in ieder geval dat je schoenen bieden wat je nodig hebt. Aan schoenen die niet lekker zitten en snel slijten heb je weinig. Investeer liever in een goed paar comfortabele, duurzame schoenen, die vele trainingssessies en wedstrijden meegaan. Zo blijf je met plezier lopen.

Toch blessures?

Loop je ondanks je nieuwe schoenen toch tegen blessures aan? Ga dan eens bij jezelf na wat de oorzaak zou kunnen zijn. Niet alle blessures worden veroorzaakt door verkeerde hardloopschoenen. Bedenk of je looptechniek wel juist is en laat je fysieke gesteldheid eens onderzoeken door een sportfysiotherapeut. Overbelasting is een veelvoorkomende oorzaak van hardloopkwetsuren – rust nemen doet soms wonderen.

Bron: Asics.nl
Foto: Flickr/Ian Hunter

Publicatiedatum: 11-12-2014