Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

December is de maand van gezellig samen zijn met familie en vrienden onder het genot van vaak - overdreven - veel culinaire lekkernijen. Deze breuk met je dagelijkse routine maakt het heel lastig om je aan je trainingsschema te houden en met mate te eten. Het is natuurlijk logisch dat je in december iets meer eet dan normaal, maar dit is zeker geen excuus om kilo’s aan te komen en je conditie te laten versloffen.

Overgave

Wanneer je je al tijden trouw aan een trainingsschema houdt, wil je natuurlijk niet dat de feestdagen roet in het eten gooien. Maar tijd doorbrengen met vrienden en familie is ook belangrijk.

Bedenk eerst en vooral dat het nergens voor nodig is om je schuldig te voelen als je vanwege het kerstdiner een trainingssessie uitstelt of zelfs overslaat. Sterker nog, laat het schuldgevoel lekker thuis en geniet van de momenten met de mensen die belangrijk voor je zijn. Als je dan toch eens zondigt, doe het dan vol overgave.

Praktisch

Wees verder vooral praktisch in de manier waarop je met de feestmaand omgaat. Sporters die een trainingsschema aanhouden, hebben meestal wel een break in hun week gedurende welke ze niet trainen. Zie de kerstdagen gewoon als je wekelijkse trainingspauze en loop juist in de weekenden na kerst en Oud & Nieuw een stapje harder. Op die manier loopt je schema nauwelijks averij op en heb jij geen duiveltje op je schouder tijdens alle feestelijkheden.

Kies ervoor om in de ochtend te gaan sporten. Dan wordt niet alleen de kans kleiner dat het er helemaal niet meer van komt, maar heb je het ook maar achter de rug. Mooi meegenomen is dat je met een goed gevoel aan je kerstbezoek begint.

Sportschool

Hardlopen, wandelen en fietsen kun je altijd, maar veel sportscholen zijn tussen kerst en Oud & Nieuw juist gesloten. Laat dit geen reden zijn om dan ook maar niet te gaan sporten. Kies er bijvoorbeeld voor om een lange boswandeling te maken, loop naar de kerstmarkt in plaats van de auto te pakken, ga schaatsen op een van de vele kunstijsbaantjes die er rond de feestdagen weer liggen, trek eropuit op de fiets of ga baantjeszwemmen in het plaatselijke zwembad. Er zijn genoeg mogelijkheden om in beweging te blijven, en daarnaast kan het ook nog eens een leuk uitje zijn met familie of visite.

Is de sportschool wel open? Maak dan vooraf een schema wanneer je gaat en dwing jezelf om je daaraan te houden. Let wel op, sportscholen hebben vaak rond deze periode aangepaste openingstijden.

Inkopen

Er zullen deze maand zeker enkele dagen zijn dat je wat meer eet dan anders, dus zorg ervoor dat je dit op alle ‘normale’ dagen voldoende compenseert. Het is heel moeilijk om culinaire verleidingen te weerstaan als ze eenmaal in huis zijn gehaald. Koop dus ook niet meer dan strikt noodzakelijk.

Is het kerstdiner bij jou thuis? Dan kun je ervoor kiezen om een ‘gezond’ kerstdiner te bereiden. Dit kan net zo lekker en minstens zo culinair zijn. Daarnaast kun je uiteraard voor wat de tussendoortjes betreft voor de gezondere keuze gaan. Kies bijvoorbeeld voor groente met dip als borrelhapje in plaats van een vette frituursnack. En let maar op, iedereen is blij dat hij of zij in januari zijn oude kleren nog aan kan.

Zondig met mate

Natuurlijk sla je de lekkere dingen niet af. Geniet er volop van, maar let op de hoeveelheid. Ga je uit eten en wil je je toch niet helemaal verliezen in het feestmaal? Sla dan de sausjes en de slagroom over, dit scheelt al zeker weer een uur sporten. Of beperk jezelf als het op het toetje aankomt. Een kopje koffie of thee kan ook heel lekker zijn na het eten. Ga je jezelf toch een keer te buiten? Eet dan langzaam en met veel aandacht. Zo geniet je er extra van en kun je de andere verleidingen weer even aan je voorbij laten gaan.

En last but not least: denk eraan dat je je alcoholconsumptie voldoende compenseert. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam. Voorkom een kater van jewelste en drink om de twee glazen alcohol een glas water.

Dus geniet vol overgave en gun jezelf een break, maar dan wel alléén tijdens de feestdagen!

Foto: Shutterstock.com

  • Datum: 21-12-2014
#Tipvandeweek #Motivatie

Lees ook