Vergroot je uithoudingsvermogen

Muzikale smaak is net zo uniek als een vingerafdruk. Terwijl sommige mensen zweren bij popmuziek, sporten andere liever op rock of disco. Wat je voorkeur ook is, muziek heeft het unieke vermogen om te motiveren, te stimuleren en te inspireren.

Of je nu net begint of een doorgewinterde sporter bent, muziek maakt echt een onderdeel uit van je training. Het menselijk lichaam kan zichzelf namelijk synchroniseren met een beat. Dat is ook goed te merken als je bijvoorbeeld met je vingers meetikt met je favoriete nummer.

Onderzoek

Wetenschappelijke studies die de effecten hebben onderzocht van gesynchroniseerde trainingsactiviteiten met muziek, rapporteerden consequent een significant verbeterd werktempo. Met andere woorden: als sporters met muziek sporten, sporten ze vaak harder én langer.

Dr. Karageorghis geeft colleges sportpsychologie en deed onderzoek naar de combinatie sporten (en dan vooral fitness) en muziek. De studie onderzocht de effecten van muziek op het uithoudingsvermogen op de loopband. Tijdens de studie werden dertig deelnemers op een loopband gezet terwijl ze luisterden naar motiverende muziek. De deelnemers startten op 75 procent van hun maximale aerobe capaciteit (VO2max). Vervolgens werd hun gevraagd hun pastempo te synchroniseren met de muziek en dat vol te houden totdat ze uitgeput waren.

Het bleek dat deze deelnemers vijftien procent beter presteerden dan de deelnemers die zonder muziek op de loopband werden gezet. Motiverende muziek leverde in vergelijking met neutrale muziek (muziek die noch motiveert, noch demotiveert) een verbetering van zes procent in het uithoudingsvermogen op.

Voorbeeld

Een goed voorbeeld van hoe muziek en sport samen kunnen vallen, is het Braziliaanse voetbalelftal. Tussen hun supporters bevindt zich ook een groep percussiespelers. Veel journalisten en commentatoren is het opgevallen dat het elftal – tijdens de wedstrijden – de zangerige swing van de samba imiteert. Het team heeft zelfs de bijnaam ‘The Samba Boys’ gekregen.

Elvis Presley zei het al: “Music should be something that makes you gotta move, inside or out.” Wil je kijken of trainen met passende muziek ook wat voor jou is? Op Spotify vind je de Ultimate Fitness Workout Playlist, samengesteld door dr. Karageorghis.

Bron: Brunel.ac.uk

Foto: Shutterstock.com

Publicatiedatum: 07-12-2014