Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Rodebietensap is een natuurlijk product dat niet op de dopinglijst voorkomt. Misschien moet je even wennen aan de smaak – niet iedereen is direct fan van het sap van de rode biet. Maar ben je daar eenmaal aan gewend, dan is het echt een aanrader.

Opruimer

Met name mensen die ziek zijn (geweest), ouderen en sporters ontdekken de voordelen die bietensap te bieden heeft. Het zorgt voor een hogere weerstand en een betere zuurstofopname in de lichaamscellen. Daarnaast werkt bietensap bloeddrukverlagend en heeft het een kankerremmende werking.

Bietensap is een opruimer. Het zorgt ervoor dat alle troep in je lichaam wordt afgevoerd en wordt geregeld gebruikt om te ontgiften. Verder is het goed voor je lever, maag en darmen.

Doping

Bietensap wordt niet voor niets natuurlijke doping genoemd. Beweerd wordt dat het het uithoudingsvermogen met maar liefst zestien procent kan vergroten.

Hoe komt het dat bieten zorgen voor meer zuurstof in je bloed? Bieten zijn rijk aan nitraat, die in je lichaam na consumptie worden omgezet in nitraatoxide. Deze stof zorgt ervoor dat het lichaam zuurstof efficiënter kan gebruiken (spieren kunnen beter gebruikmaken van de beschikbare zuurstof), waardoor het uithoudingsvermogen aanmerkelijk kan verbeteren. Gevolg: betere prestaties. Het is dan ook niet zo gek dat veel sporters bietensap drinken.

Toverdrank?

Bietensap is natuurlijk geen toverdrank: je conditie verbetert niet in één klap als je er een glaasje van neemt. Enige voorbereiding is vereist. Wil je je uithoudingsvermogen aanzienlijk vergroten, dan moet je een aantal dagen voor je sportinspanning elke dag minstens 250 milliliter bietensap drinken.

Om maximaal effect te hebben is het advies gedurende minimaal één week dagelijks 500 milliliter te drinken, verspreid over de dag. Neem de eerste portie bij voorkeur op een nuchtere maag, dus voor het ontbijt.  Omdat het even duurt voordat het nitraat uit het bietensap in het bloed is gearriveerd, kun je het sap het beste drie uur voor de inspanning drinken. Het is wel verstandig om tijdens een training even te testen hoe je maag en darmen reageren op het rode goedje. En gebruik tussendoor geen tandpasta en kauwgum, want die verhinderen dat de bacteriën in je mond de nitraat omzetten in nitraatoxide.

Kanttekening

Toch is niet iedereen onverdeeld enthousiast over het drinken van bietensap. Zo heeft het Voedingscentrum onlangs besloten zijn adviezen ten aanzien van de inname van nitraat te herzien, maar houdt het juist vast aan het advies met betrekking tot bietensap: het dagelijks gebruik van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat wordt afgeraden. “Onder sporters zien we een trend van het gebruik van deze middelen, omdat ze tot verbeterde sportprestaties zouden leiden. Dat is niet goed genoeg onderzocht om dat te bevestigen. Wat we wel zien is dat de hoge dosis nitraat in zulke supplementen boven op de dagelijkse hoeveelheid nitraat komt, waardoor het kan zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Daarom raden we sporters aan om terughoudend te zijn.”

Drink dus gerust rodebietensap om je prestaties te verbeteren, maar wel met mate!

Bronnen: Carlien Harms-Aris en Tiny Geerets (2012), Sportvoedingsatlas. Een wereld te winnen. Arko Sports Media, Nieuwegein. ISBN 978-90-5472-181-9, Voedingscentrum en Rodebietensap.info
Foto: Shutterstock.com 

  • Datum: 27-12-2014
#Prestatieverbetering #Voedingsstoffen

Lees ook