Trend of hype? Fitness in 2015

ACSM’s Health & Fitness Journal publiceerde onlangs een artikel over actuele fitnesstrends, gebaseerd op de studie Worldwide Survey of Fitness Trends for 2015. Dit onderzoek, dat voor het negende achtereenvolgende jaar plaatshad, brengt de actuele ontwikkelingen in de fitnessbranche in kaart. De jaarlijkse frequentie én het feit dat duizenden fitnessprofessionals over de hele wereld de enquête hebben ingevuld, zorgen ervoor dat goed kan worden afgeleid welke ontwikkelingen wereldwijd trends zijn en welke een hype.

Ranglijst

Met hun uitkomsten willen de onderzoekers de fitnessbranche helpen verantwoorde en duurzame keuzes te maken ten aanzien van investeringen voor de toekomst (waar liggen kansen om te groeien en wat is het waard om geld in ontwikkeling te steken?) en het aanbod dat zij hun klanten bieden. Zij vragen de mensen die zich beroepsmatig bezighouden met fitness aan te geven wat volgens hen een blijvende impact heeft op de fitnessmarkt en wat niet.

Op basis van de onderzoeksgegevens stelden de onderzoekers een ranglijst van fitnesstrends op, waarbij de hoogste in rang het meest populair is en de laagste in rang het minst geliefd.

Wat is in?

Alle fitnessvormen die in 2015 in de top tien staan, stonden voorgaande jaren ook in de lijst.

1. Bodyweight-training
Volgens de onderzoekers “een trend om in de gaten te houden”. Kwam in 2013 nieuw binnen op plaats 3. Hoewel de mens al eeuwenlang zijn eigen lichaamsgewicht gebruikt om fitter te worden, is bodyweight-training pas sinds een paar jaar een fitnessvorm van betekenis. Je hebt er bijna geen materialen voor nodig, dus aantrekkelijk wat kosten betreft.

2. Intervaltraining op hoge intensiteit
De nummer 1 van 2014 (vanuit het niets!). Korte explosies van hoog-intensieve oefeningen, gevolgd door korte periodes van rust. Een halfuur (meer mag altijd) voluit gaan en je sportsessie zit erop. Enige minpunt: veel fitnessprofessionals waarschuwen voor een verhoogd blessurerisico.

3. Goed opgeleide, gecertificeerde en ervaren fitnessprofessionals
Deze ontwikkeling stond van 2008 tot en met 2013 op de eerste plaats. Fitnessprofessionals besteden in toenemende mate aandacht aan opleiding en certificering. Daarmee zijn zij inzetbaar in meer disciplines binnen de sector dan voorheen.

4. Krachttraining
Blijft populair in alle sectoren van de branche. Staat sinds het begin van het onderzoek hoog in de populariteitslijst en mag gerust een trend genoemd worden. Wordt steeds vaker opgenomen in de beweegprogramma’s van patiënten met een chronische aandoening, hart- en vaatziekten of longproblemen.

5. Personal training
Staat al negen jaar in de top tien. Personal trainers zijn actief in alle geledingen van de branche en dat zal naar verwachting alleen maar toenemen.

6. Bewegen en afvallen
Ofwel afvalprogramma’s gebaseerd op het drastisch verminderen van het aantal genuttigde calorieën gecombineerd met beweging. Al jaren hoog in de top twintig, een blijvertje.

7. Yoga
Een stijger in de lijst (van 7 naar 10), na enkele jaren van jojoën. Kent vele verschijningsvormen, waardoor het een populaire fitnessvorm blijft.

8. Fitnessprogramma’s voor ouderen
Een groeiende markt, hier liggen kansen voor de branche! De ouderen van nu zijn veelal aantrekkelijke klanten vanwege hun budget, hun focus op het behouden van hun gezondheid, de hoeveelheid vrije tijd die zij beschikbaar hebben en het feit dat zij in daluren kunnen komen sporten.

9. Functionele fitness
Het vergroten van het gevoel voor evenwicht en coördinatie, kracht en uithoudingsvermogen door middel van fysieke activiteiten die men gewoon in zijn dagelijkse routine kan inpassen. Al jaren een middenmoter, vaak gecombineerd met beweegprogramma’s voor ouderen.

10. Personal training voor groepen
Waarschijnlijk ingegeven door het feit dat veel sporters één-op-ééntraining niet meer kunnen bekostigen, kwamen personal trainers met de oplossing dan maar aan groepjes van twee tot vier personen tegelijk training te geven. Zal ook zeker in 2015 een factor van betekenis blijven.

In de top twintig staan verder:

11. Bedrijfssport
12. Outdoor-activiteiten
13. Wellness-coaching
14. Circuittraining
15. Core-training
16. Sportspecifieke training
17. Bewegen voor kinderen ter behandeling of voorkoming van obesitas
18. Resultaatmonitoring
19. Incentive-programma’s voor werknemers
20. Bootcamp

In de bovenste helft van de lijst was het vergeleken met vorig jaar vooral stuivertje-wisselen. Nieuwe trends zijn er niet te vinden in de top twintig voor 2015.

Ieder jaar dat er geen nieuwe trends opduiken, wordt de positie van deze twintig fitnessvormen als mogelijke trend sterker. De toekomst zal uitwijzen of zij blijven opduiken in de top twintig of dat zij een stille dood sterven en geruisloos uit de ranglijst vallen.

Wat is uit?

Interessant zijn natuurlijk ook de dalers. Welke fitnessvormen kukelen uit de top twintig en zien we misschien niet meer terug? Zumba is een van die dalers. Stond deze combinatie van Latijns-Amerikaanse muziek met interval-achtige bewegingen en conditietraining in 2012 nog op nummer 9, in 2013 zakte Zumba al naar plaats 13, om in 2014 helemaal uit de top twintig te verdwijnen (plaats 28). In 2015 vinden we Zumba pas terug op plaats 34 (van de in totaal 39 fitnessvormen waaruit respondenten konden kiezen). Waarschijnlijk toch een hype.

Critici zijn van mening dat de aanhoudende economische malaise ervoor zorgt dat sporters fitnessvormen die veel geld kosten links laten liggen. Anderen beweren dat sommige trends nu eenmaal hun beste tijd gehad hebben en het niet overleven in een markt waarin andere fitnessvarianten zich voortdurend weten te vernieuwen (denk aan yoga).

Pilates, spinning, stability ball-training en balanstraining haalden de top twintig in elk geval niet meer, maar het is nog te vroeg om een terugkeer uit te sluiten. Ze zullen zeker blijven bestaan in de verschillende sectoren van de fitnessbranche, maar zijn simpelweg minder populair dan voorheen.

Verwachtingen

Experts verwachten dat er de komende jaren veel nadruk zal komen te liggen op fitnessvormen voor groepen die niet vooraan staan als het aankomt op de wil om te bewegen. Ouderen, chronisch zieken, werknemers met zittend werk, kinderen en volwassenen die kampen met overgewicht – dat zijn de groepen waarop de branche zich de komende periode meer en meer zal gaan richten. Daarbij zal het aspect big data zeker een rol van betekenis spelen: de branche zal door middel van betrouwbare gegevens zijn nut voor de volksgezondheid willen claimen.

Het is aan de fitnessondernemer zelf om te bepalen of de uitkomsten van de enquête bij zijn fitnesscentrum passen en of en hoe het aanbod daarop moet worden aangepast. En uiteindelijk is het natuurlijk aan jou, als sporter, om te bepalen in hoeverre de nieuwste ontwikkelingen blijvende trends of vluchtige hypes blijken te zijn.

Bron: ACSM’S Health & Fitness Journal
Foto: Shutterstock.com

Publicatiedatum: 23-12-2014