Terugkijken op 2014: Olympic Moves laat talent ontplooien

Olympic Moves werd in 2003 onder de naam Mission Olympic gestart om een grotere groep middelbare scholieren samen meer te laten sporten. Inmiddels is het uitgegroeid tot de grootste schoolsportcompetitie van Nederland. Initiatiefnemers waren destijds NOC*NSF, de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en Coca-Cola. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen maakten NOC*NSF en Coca-Cola bekend dat zij de al tien jaar durende samenwerking opnieuw met vier jaar wilden verlengen, tot en met 2016. Daarnaast is ook Achmea per 2013 voor minimaal vier jaar partner van Olympic Moves geworden.

Samen

In de grootste schoolsportcompetitie van Nederland dagen jongeren elkaar eerst regionaal en daarna nationaal uit. Uiteindelijk strijden zij om het nationale kampioenschap voor scholen: Olympic Moves The School Final. Die vindt jaarlijks plaats in Amsterdam, in en rondom het Olympisch Stadion.

Het doel van Olympic Moves is om jongeren tussen de 12 en 19 jaar binnen de schoolomgeving te laten kennismaken met diverse vormen van sport en het plezier van samen sporten te laten beleven. Via selectieprocedures op middelbare scholen en de regionale kampioenschappen nemen circa 150.000 leerlingen van ongeveer 300 middelbare scholen (bijna de helft van alle scholen in het voortgezet onderwijs) deel aan Olympic Moves.

Successtory

De Arnhemse vmbo-school ’t Venster is sinds 2011 aangesloten bij Olympic Moves. Het evenement heeft in korte tijd een vaste plek gekregen op de agenda van ’t Venster. In het eerste jaar telde de school 36 deelnemers, die uitkwamen in voetbal en basketbal. Afgelopen november werd een complete Olympic Moves-week georganiseerd, waaraan 260 leerlingen meededen in zeven sporten.

De leerlingen kunnen zelf hun team samenstellen. Dat bestaat dus niet per se uit de beste korfballers of voetballers. De gedachte achter Olympic Moves is immers ‘Samen bewegen, samen plezier hebben’.

Natuurlijk gaat dat wel eens ten koste van het resultaat, maar het kan ook een successtory opleveren. Zo deed ’t Venster vorig schooljaar voor het eerst met een streetdanceteam mee aan Olympic Moves. Bijna alle deelneemsters waren zo enthousiast, dat ze zich inmiddels hebben ingeschreven bij een dansvereniging. Mathijs Meiling, docent van ’t Venster: “Dat is voor ons een bekroning: dat die meiden hier met streetdance hebben kennisgemaakt en dat ze het zo leuk vinden, dat ze nu in hun vrije tijd zijn aangesloten bij een dansvereniging.”

Hoofdrol

Eén van hen, de dertienjarige Aaliyah Wielzen, kreeg zelfs de hoofdrol in een videoclip van Olympic Moves. Daarin vertelt ze dat ze dankzij Olympic Moves meer motivatie heeft gekregen om ook haar best te doen op school.

Behalve veel enthousiasme wint de school veel meer met Olympic Moves. ’t Venster kampte net als andere vmbo-scholen met het vaak negatieve imago dat deze onderwijsvorm heeft. Olympic Moves heeft de school een betere en positievere naamsbekendheid opgeleverd.

Daarnaast versterkt het evenement de band tussen leraren en leerlingen en de leerlingen onderling. “Als je het allemaal bij elkaar optelt, is het enorm”, concludeert Meiling. “Olympic Moves sluit perfect aan bij het motto van onze school: hier telt elk talent en we willen de mogelijkheden bieden dat tot ontplooiing te laten komen.”

Bron: NOC*NSF.nl en Coca-Cola Nederland
Foto: Olympic Moves

Publicatiedatum: 10-12-2014