Terugkijken op 2014: Nationale Sportweek 2014 grootste tot nu toe

Hij basketbalde, tenniste en speelde voetbal, maar ondanks zijn sportieve en gezonde verleden krijgt Willem van der Does in 2000 diabetes. De ziekte maakt hem zwaarder, dat bezorgt hem heupproblemen en zo belandt Willems sportieve leventje op een dood spoor.

Overbuurman Jochem van Gelder tennist en voetbalt met zijn zonen, maar veel regelmaat zit er niet in zijn sportactiviteiten. Jochem probeert nog wel via een actief programma vier kilo te lozen, maar een eerste weegmoment na drie maanden levert hem meer motivatie- dan gewichtsverlies op. Bij de sportschool zien ze Jochem van Gelder vervolgens een tijdje niet meer.

Ambassadeurs

De sportschool laat de tv-maker niet zomaar los en nodigt hem uit om met zijn gezin en vrienden gratis te komen sporten. Tijdens een etentje met buurman Willem en hun beider echtgenotes brengt Van Gelder het aanbod ter tafel: Wat als Willem nou meegaat? Zou samen sporten hen niet stimuleren (meer) te gaan sporten?

“Ik neem je mee”, luidde het thema van de Nationale Sportweek 2014: sporters nemen een maatje dat niet of weinig sport mee naar hun sportclub, want samen sporten is leuk, drempelverlagend voor niet-sporters, gezellig bovendien en voor degene die wel sport wellicht een extra duwtje in de rug om nog vaker te gaan.

Jochem van Gelder (rechts) en zijn buurman Willem

Succes

Het bleek een succes, de elfde Nationale Sportweek van Lotto en NOC*NSF was de grootste ooit. In de week van 19 tot en met 26 april organiseerden in totaal 208 gemeenten een lokale sportweek, werkten 32 sportbonden mee en nam meer dan een miljoen mensen deel aan de 9.000 lokaal georganiseerde initiatieven. “Het succes van het thema ‘Ik neem je mee’ laat zien dat we in tienduizenden sporters echte ambassadeurs van de sport hebben gevonden, die het gelukt is om iemand die weinig sport mee te krijgen”, concludeert manager Sportontwikkeling van NOC*NSF Erik Lenselink.

En Jochem en Willem, hoe verging het hen? Ze krijgen op de sportschool de ‘beul van Druten’ als personal trainer toegewezen. En die neemt geen genoegen met smoesjes, zoals beide sportende mannen ook elkaar motiveren om telkens weer in de auto te stappen voor het bezoek aan de sportschool. “Ik wil me beter voelen, ben klaar met dit lijf. We hebben de grootste lol samen en de motivatie en energie die het samen sporten met Jochem me geeft, helpen me mijn doel te bereiken”, zegt Willem van der Does, die daarin dankzij een gastronomische bypass, maar vooral door zijn ijzeren discipline glansrijk slaagt en heel veel kilo’s kwijtraakt.

Meer weten?

Ben je op zoek naar meer informatie over de Nationale Sportweek? Het startschot voor de eerstvolgende editie valt op 18 april 2015 in Doetinchem. Tot die tijd vind je alles wat je wilt weten op Nationalesportweek.nl.

Bron: NOC*NSF.nl
Foto header: Nationale Sportweek
Foto Jochem en Willem: Fototeam KenM/ Nationale Sportweek