Ingrediënten

150 gram aardappelen, geschild en in kleine stukjes gesneden
120 gram magere bieflap, in repen gesneden
2 theelepels hacheekruiden (laurier, kruidnagel, foeliepeper en zout)
5 gram kokosolie
50 gram ui, grof gesneden
1 appel (goudrenet), in grove blokjes gesneden
180 ml water
50 gram ontbijtkoek, in blokjes van 1 bij 1 cm gesneden
Peper en zeezout naar smaak
5 ml olijfolie
150 gram rode kool
30 gram gedroogde cranberry’s (of rozijnen)
1 theelepel kaneel

Bereidingswijze

  • Kook de aardappelen in circa 15 minuten gaar en giet deze af zodra ze gaar zijn.
  • Meng de biefrepen met de hacheekruiden.
  • Verhit de kokosolie in een pan.
  • Bak het vlees in circa 5 minuten bruin en bak de ui 1 minuut mee.
  • Voeg de appelblokjes toe en bak het geheel 1 minuut door.
  • Voeg het water toe en breng het aan de kook.
  • Voeg de ontbijtkoek toe. De hachee gaat zich nu binden doordat de koek helemaal oplost. Roer met een pollepel rustig door tot de massa glad is.
  • Breng op smaak met peper en zeezout.
  • Verhit de olijfolie in de wok. Voeg de rode kool en de cranberry’s toe en roerbak zodat de kool knapperig blijft.
  • Breng op smaak met kaneel, peper en zeezout.
  • Schep de gekookte aardappeltjes op een bord met de hachee eroverheen en daarnaast de rode kool.

Bereidingstijd

25 minuten

Voedingswaarde

Energie: 671 kilocalorieën
Eiwit: 38 gram
Vet: 12 gram
Koolhydraten: 102 gram
Voedingsvezels: 17 gram

Kookweetje

Rode kool bevat veel kalium, fosfor en vitamine C. Als je koolsoorten lang bereidt, gaan de vitamines en mineralen verloren. Korte bereidingen van kool zorgen tevens voor een lichte verteerbaarheid.

De ontbijtkoek zorgt voor een natuurlijke binding en is een gezonder alternatief dan een kant-en-klaarpakje, dat anders veel gebruikt wordt voor hachee.

Bron: Brenda Frunt en Erik te Velthuis (Nieuwegein 2011), Goud op je bord, ISBN 978-90-5472-176-5
Foto: Michel Zoeter

  • Datum: 08-12-2014
#Smakelijksportief #Hoofdmaaltijd

Lees ook